Патријарх представио слушаоцима радија песме које је слушао у младости

Песме које су обележиле његову младост и данас за њега имају посебну симболику

204
Foto: Tanjug

Патријарх Порфирије представио је на Радију Београд 202 избор од десет поп и рок песама које су обележиле његову младост и данас за њега имају посебну симболику.


„Наравно да то нису све песме и правци које сам волео да слушам, али сам изабрао оно што може да створи утисак каква је била наша генерација у младости, шта смо волели да слушамо. Има разнородних песма и праваца, али заједно чине један мозаик“, рекао је Порфирије на Београду 202.

У патријарховом избору нашле су се песме „Knockin’ On Heaven’s Door“ Боба Дилана, „Dance Me To the End of Love“ и „Famous Blue Raincoat“ Ленарда Коена, „Immigrant Song“ Лед цепелина, „Молитва Франсоа Вијона“ Булата Окуџаве и „It’s Five O’Clock“ бенда Афродајтис чајлд. У патријархов избор ушла је и музика Партибрејкерса.

Патријарх је објаснио и разлоге због којих је прихватио позив Радија 202 и припремио свој избор песама.

„Желео сам да искористим ваш позив да пошаљемо поруку пре свега младима, који и данас слушају музику са радија, кроз коју ће моћи, ето, да стекну некакав утисак шта су генерације којој ја припадам слушале у својој младости. И још додатно да пошаљем поруку, ако тако могу да кажем, да су и свештеници људи из народа, да су то неки људи од нас које смо ми успели као народ да изнедримо да би могли да служе свету литургију, али да су и они делили, као што и данас деле, све вредности којима живи један народ. То је случај и са патријархом. И подразумева се да воле музику. Сада сам припремио само делић песама и извођача које сам слушао у младости. Верујем да ћемо славити још много, много рођендана, па ето онда прилике да листу продужујемо и проширујемо од оних дана када сам ја био млад, па кроз време, све до наших дана“, рекао је патријарх Порфирије у разговору за Двестадвојку, преноси РТС.

Патријарх је недавно присуствовао концерту Радета Шербеџије одржаном у Београду у Ботаничкој башти.

О музичком укусу патријарха говори и честитка коју је послао новом градоначелнику Загреба Томиславу Томашевићу 2021. године, у којој је цитирао Џонија Штулића.

„Својевремено је велики загребачки песник Бранимир Џони Штулић певао Када Загреб израња из сна, што ме је потакло да изразим наду, која је, уосталом, и нада свих житеља овога лепога града, да је пред нама ново јутро које ће променити све“, навео је патријарх Порфирије.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here