Pesnici iz Deronja očarali svetski žiri

Na najprestižnijem 28. Svetskom umetničkom konkursu "Amiko Rom"

297
Foto: Maja Jovanović i Rajko Ranko Jovanović (Izvor: Dnevnik)

DERONJE: Maja Jovanović i Rajko Ranko Jovanović iz Deronja, u opštini Odžaci, na najprestižnijem 28. Svetskom umetničkom konkursu „Amiko Rom“ koji je raspisala Asocijacija Them Romano Onlus i Romani union internacionale iz Italije, osvojili su dve najveće nagrade koje su se dodeljivale u više kategorija za svetsku baštinu kulture.


Reč je o književnim nagradama manifestacije koja je ove godine održana po 28. put. Na ovom konkursu svetskog formata, učestvuju pisci, pesnici i umetnici celog sveta, a nikad nije učestvovalo manje od hiljadu autora.

– Velika je čast biti među prvih pedeset pesnika i pisaca, a kamoli osvojiti neku od prestižnih nagrada – kaže Rajko Ranko Jovanović.

Ovog puta velika sreća je zadesila, najpre Maju Jovanović koja je sveukupni pobednik Festivala svetske književnosti, dok je Rajko Ranko Jovanović osvojio drugo mesto i raritetnu nagradu. Maji je ovo najveća književna nagrada u njenom dvodecenijskom pesničkom radu, dok je Rajko, njen otac, ovu nagradu osvojio pre 15 godina.

Članovi žirija su bili najmerodavniji pisci, pesnici i umetnici, a koji su uglavnom i šefovi katedri za romski jezik u svetu, potvrđuje Jovanović i dodaje da su ovo maksimalni uspesi kad je reč o opusu dvoje romskih autora iz male sredine.

Dodela priznanja održana je u italijanskom gradu Lančiano u pozorištu Fenaroli, a prisustvovale su brojne zvanice iz italijanskog političkog i javnog života.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here