Писмо ученице из Футога у конкуренцији за најбоље писмо на свету

Девојчица одговорила писмом бившој извршној директорки УНИЦЕФ-а, Хенријети Форе

1057
Фото: Pexels

Писмо дванаестогодишње Ане Миленковић из Футога представљаће Србију на Међународном такмичењу за најбоље писмо које организује Светски поштански савез.


Тема овогодишњег такмичења за младе од 9 до 15 година је „Напиши писмо утицајној особи и објасни зашто и шта треба да се предузме у вези са климатском кризом“, на коју је национална победница одговорила писмом бившој извршној директорки УНИЦЕФ-а, Хенријети Форе.

По оцени комисије коју су чинили представници Министарства просвете, науке и технологије, Министарства за заштиту животне среднине и Поште Србије, Ана Миленковић (12) је послала снажну поруку која исказује објективну бригу деце за еколошку будућност света, али уједно и позива на заједничко деловање у циљу чувања климе на планети.

Према правилима Светског поштанског савеза, ЈП „Пошта Србије“ као национални поштански оператор, послала је Анино писмо у седиште ове организације у Швајцарској, где ће међународни жири оцењивати писма победника из свих држава учесница и прогласити три најбоља која ће бити награђена златном, сребрном и бронзаном медаљом Светског поштанског савеза.

Светски поштански савез је специјализована агенција Уједињених нација, а Међународно такмичење за најбоље писмо организује већ 51 годину на различите теме, са циљем да допринесе унапређењу писмености код младих кроз уметност писања писама и да подстакне учеснике да изразе своју креативност и усаврше своје језичке вештине уз поштовање правила која подразумевају да писмо мора бити писано руком, уз поштовање стриктне форме писма.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here