Пиво ктиторима у част

Монашко братство у Бођанима покренуло занатску производњу пића од пшенице

513
Фото: Screenshot/Youtube/BAP VESTI

Манастири у Србији углавном се баве производњом ракије и вина, а један од врло ретких који праве пиво је Бођани, у истоименом селу у општини Бач. У овом манастиру однедавно се производи занатско пиво ознаке „Три светлости“, које обухвата шест врста овог пића, названих по ктиторима и ономе што је везано за монашки живот.


Покретач пиварства у манастиру Бођани је отац Пимен, који је, како каже, увек имао склоности према дестилатима, а идеју је добио видевши да се братија у манастиру Ковиљ бави експериментално кућним кувањем пива. У Ковиљу тек намеравају да направе опрему за производњу, а у Бођанима је било већ 11 кувања пива, и сва су била успешна.

– Наша пивара има уварак од 300 литара по кувању. То је модерна пивара за коју смо опрему поручили из Кине, а финансијску подршку добили смо на конкурсу Владе Војводине. Наш владика, епископ бачки Иринеј, благословио је наш развојни пут до оснивања професионалне пиваре, али не превеликог капацитета – наводи отац Пимен.

Пиво из манастира Бођани носи обележје „Три светлости“ по Светој тројици – Богу Оцу, Сину и Светом духу, а шест врста је крштено именима Богдан, Михајло, Деспина, Зограф, Звоник и Мали принц. Богдан, трговац из Далмације, саградио је манастир 1478. године, на месту где му се на једном од путовања вратио вид пошто се уз молитву умио на чесми коју је ту затекао. Манастир је по њему добио име. Михајло Темишварлија је 1722. године подигао манастирску цркву Ваведења Пресвете Богородице, а његова удовица Деспина се побринула да се храм живопише. Зограф је знаменити сликар Христифор Жефаровић, који је 1737. године осликао фреске у манастирској цркви.

Пиво „мали принц“ названо је по истоименој веома поучној књизи Антоана де Сент Егзиперија, а „звоник“ по звонима која позивају на богослужење, а у овом случају на једно необично искуство, на конзумирање пшеничног пива, што није тако често у култури на овим просторима – објаснио је отац Пимен.

Он каже да је пиво лепо и на око и на укус, а врло је тражено јер, како напомиње, људи имају поверења у манастире и знају да су производи који из њих изађу традиционални и квалитетни.

Добробит и за село

Монах Захарије из братства у Бођанима каже да је пивара у манастиру извор прихода, али и добробит за село, јер је запослила неколико мештана, а пре свега је нешто чиме се манастир може похвалити да ради. Братство се издржава и издавањем у закуп око 100 хектара земље која је враћена манастиру, као и каширањем икона и производњом миришљавог тамјана.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here