Prvi Rom apotekar na Balkanu

Jedan je od nekolicine romskih pisaca Vojvodine

390
Rajko Ranko Jovanović (Izvor: dnevnik.rs)

ODŽACI – Rajko Ranko Jovanović kulturolog, pedagog, književnik i hroničar iz Deronja, osvojio je ’’Zlatnu značku’’, najveće priznanje za sveopštu kulturu, koje su ove godine dodelili Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije-Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja. Zlatna značka spada u najdugovečnije i najznačajnije srpske nagrade i priznanja, a ove godine se dodelila 46. put.


Jovanović kaže da posle svih nagrada domaćih i stranih, od Oktobarske, pa preko Iskre kulture, najveće pokrajinske nagrade, Zlatna značka je ipak vrhunac njegove književne karijere.

– Dobio sam i 20 međunarodnih svetskih nagrada iz oblasti romske kulture, ali i multikulturne, ipak je ova nagrada meni, za sveopštu kulturu naše zemlje Srbije, ipak nešto najveće – kaže Jovanović.

Rajko Ranko Jovanović je rođen 1959.godine u Deronjama, opština Odžaci. Po profesiji je apotekar sa stažom od 36 godina. Po mnogima prvi Rom apotekar na Balkanu. Školovao se u Deronjama, Odžacima, Somboru i Novom Sadu. Bio urednik i voditelj romskih radio i TV emisija u Odžacima 20 godina. Jedan je od nekolicine romskih pisaca Vojvodine. Glavni i odgovorni urednik lista ’’Romologija’’. Dobitnik je najveće pokrajinske nagrade za kulturna dostignuća ’’Iskre kulture’’ i jedinog ’’Oskara za obrazovanje Roma’’ u svetu dodeljen od strane Svetskog parlamenta Roma i Internacionalne romske unije. Poseduje diplome iz žurnalistike od bukvara novinarstva do Bi-Bi-Si-ijeve međunarodne diplome i stalni je sudski tumač za romski jezik, kako sam navodi. Dobitnik je i ’’Oktobarske nagrade’’ i organizator i učesnik mnogih književnih večeri. Objavio je trideset književnih dela. Bavi se istraživačkim radom vezanim za romsku zajednicu.

– Bavio sam se književnošću i pokretanjem nastave na romskom jeziku, žurnalistikom se bavim oko 30 godina, bio sam i urednik i pokretač, mentor, radio emisije na romskom jeziku na radiju i televiziji, imam diplomu novinarstva, ali i Bi-bi-si-jevu diplomu- ističe Jovanović i navodi:

– Kako kažu jedan Ciga koji je sve i svašta radio, od početnih inicijatora pre 40 godina, pa do današnjeg dana, između ostalog sam radio i kao apotekar punih 36 godina, kažu i da sam prvi Rom apotekar na Balkanu i još bi to radio da nije došla privatizacija, jer sam radio u državnoj apoteci. Još nemam godine za penziju, fali mi još dve i po godine i sad sam, kako kažu, negde između, na Birou sam, ali radim, stvaram i još osam knjiga mi je u fazi štampanja, koje čekaju neke lepše dane.

Jovanović je zastupljen u 20 antologija i zbornika – zbirkama pesama najpoznatijih i najuspešnijih pesnika Srbije. Završio je prvu Školu romologije na Univerzitetu u Novom Sadu i pohađao više od 150 seminara iz različitih segmenata. Radio je i prevod scenarija filma ’’Hamlet na deponiji’’, te velik broj prevoda za vladine i nevladine institucije i organizacije.

Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja iz oblasti kulture, obrazovanja i žurnalistike.

– Konkurišem više van naše Srbije, da bi osvojio jednu od prve tri nagrade, kako bi mi se štampale knjige – kaže Jovanović i dodaje da su se u nekim segmentima prava Roma popravila.

Rad i trud uvek se primeti

Rajko Ranko Jovanović ističe da je naučio da radi i da rezultati stižu, i uvek će to neko primetiti, bez obzira na romsku zajednicu.

– Romske insitucije su danas maltene na vrhu i u pokrajini i državi i pokušavam da sačuvam romski kulturni identitet i sve ove nagrade to pokazuju – kaže Rajko Ranko Jovanović.

– Sva moja književna dela najmanje su objavljena na srpskom i romskom jeziku, već na drugim jezicima, hrvatskom i engleskom. On se nada da će za desetak dana stići još neke međunarodne nagrade sa svetskih festivala književnosti na kojima učestvuje više od hiljadu pisaca i pesnika iz celog sveta, na koje je Jovanović poslao tri neobjavljene knjige.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here