Sokoli u Bačkoj Palanci

U centru grada je pronađeno mladunče sokola

1263
Foto: Mladunče sokola (Izvor: Nedeljne novine)

BAČKA PALANKA: Protekle nedelje, u centru grada je pronađeno mladunče sokola, a osvedočen i ljubitelj životinja, Olja Nađ, je preuzela brigu o njemu.


– U muzeju grada Bačka Palanka, već izvesno vreme se nalazi bebica sokola vetruška. Pronađen je u centru grada, u zajedničkom dvorištu, a pronašle su ga radnice iz obližnje prodavnice. Ponela sam ga u Muzej, obavestila sam Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u Novom Sadu, tačnije Nikolu Danilovića, saradnika na zbrinjavanju strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta. On je takođe obavešten, kada smo ranije pronašli jednu rodu i dve sove, Ljubicu i Milicu, koje smo prema njegovim uputstvima othranili i spremili za samostalni život. Soko vetruška, prema našim saznanjima, živi u čistim sredinama, što bi značilo da je naša Bačka Palanka jedan čist grad – navoda i Olja i dodaje:

– Sokola ćemo othraniti i pustiti u prirodu. Njega hranimo belim pilećim mesom, dva puta na dan, on više nema paperje, nego mu je izraslo jako lepo perje, a već se sam hrani. Počeo je i da klikće i oglašava, kada mu donosimo hranu. Sokoli su izuzetno korisne ptice, koje oslobađaju grad u kome se nalaze od glodara, miševa i pacova, bukvalno na tone. Apelujem na naše sugrađane, ako pronađu neku zaštićenu vrstu, neka ne okreću glavu nego da se posvete njihovom zbrinjavanju.

– Dešavaju se nepogode, sruše se gnezda, mladunci ispadnu, uginuće ako ih ne spasite. Nalazači neka obaveste Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, i ako životinja nije povređena, oni će vam dati savet šta i kako, što smo mi znali, a od njih smo dobili savete kako da ga negujemo i hranimo. Nemamo ambicija ni želja da od njega napravimo kućnog ljubimca, jer su to divlje vrste, a čim bude spreman, soko će biti pušten, jer na taj način najbolje možemo da očuvamo prirodu i eko sistem – završava Olja Nađ.

Poslušajmo savet Olje Nađ, jer po nekim podacima, sa naše planete godišnje izumre na desetine vrsta životinja. Na Zemlji, još ima dovoljno mesta za sva živa bića – pomozimo  ugroženim i zaštićenim vrstama.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here