Сотско језеро или језеро Сот на Фрушкој гори

Амбијент га сврстава у једно од најлепших језера Фрушке горе, али и читаве Србије

1428
Izvor: srbijapodlupom.com

Сотско језеро, познато још и као језеро Сот, је смештено на западном делу Фрушке горе. Налази се поред места Сот и удаљено је свега десетак километара од Шида.


Ова вештачка акумулација је настала преграђивањем потока Шидина 1977. године и припада Националном парку Фрушка гора.

Сотско језеро и његове основне карактеристике

Сотско језеро заузима површину од око 33 хектара, а просечна дубина језера износи око 4 метра. Укупна запремина језера је 880 000 метара кубних.

Језеро је оивичено брдовитом обалом, која се у неким деловима уздиже и до 200 метара висине. Окружују га ливаде и шуме храста, граба и четинара. Овакав амбијент га сврстава у једно од најлепших језера Фрушке Горе, али и читаве Србије.

Туризам на језеру Сот

Сотско језеро привлачи велики број риболоваца и купача. До пре коју годину, на овом језеру је било строго забрањено купање и уношење чамаца. Сада је ситуација у потпуности промењена и на језеру постоји уређена плажа. Осим уживања у води, посетиоци могу да прошетају око читавог језера, уређеном пешачком стазом. Уз само језеро се налази и клупа за заљубљење.

Велики број риболоваца не изненађује, јер је језеро, као и остала фрушкогорска језера, веома богато рибом, а можете упецати амура, шарана, смуђа, толстолобика, белу рибу, и штуку. Пре неколико година, на овом језеру је упецан капитални примерак шарана, који је тежио чак 42 килограма. Сотско језеро је такође и станиште великом броју лабудова.

Izvor: srbijapodlupom.rs

Језеро Сот и област око њега су под управом предузећа Национални парк Фрушка гора. У непосредној близини Сотског језера се налазе и два женска манастира, Привина Глава и Света Петка.

Сотско језеро на мапи

Језеро Сот се налази поред насеља Сот, недалеко од граничног прелаза са Хрватском. Непосредно уз њега пролази пут Шид – Илок. Удаљено је 10 километара од Шида, 56 од Новог Сада и 100 километара од Београда.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here