Trpeli smo se 32 godine zbog ćerke i kredita i to je bila ogromna greška

U Srbiji je sve je više SEDIH RAZVODA.

1469

Brakorazvodna statistika u Srbiji demantuje dosadašnja uverenja da ko preživi četvrtu i sedmu zajedničku godinu može da očekuje srebrnu i zlatnu svadbu, jer je sve više razvedenih parova koji su bili u braku 25, 30 i više godina.


Kako više ne važi pravilo da su najstabilniji brakovi oni koji su pregurali više od dve decenije, takozvani sedi razvodi, uvršteni su u sve češću pojavu, a tome u prilog idu i podaci da se u većini srpskih gradova povećao broj novosklopljenih brakova u kojima supružnici imaju 50 i više godina i na ludi kamen staju po drugi put.

Najviše razvoda beleže sever zemlje i Beograd, a među više od 9.000 parova, od kojih oko 5.000 u Vojvodini koji su se razveli 2016. godine je O. V. (61).

U braku je bila 32 godine. Ima ćerku (30), a odluku da stavi tačku na višedecenijski brak prvi je doneo bivši suprug, a ona se složila da je tako najbolje.

„Posvađala nas moja visoka plata“

– Istina je da smo ostali u braku da dete ne bi patilo i zbog finansija. Prvih desetak godina smo odlično plivali kroz bračne vode, ali posle mog napredovanja na poslu i dvostruko veće plate od njegove počeli su problemi – priča za „Blic“ O. V.

U međuvremenu, dodaje, imali su dva kredita za vratom.

– Osetila sam da se udaljavamo, a svi naši razgovori su završavali svađom. To više nije bila ista veza i mi smo se jedno prema drugom promenili. Takav odnos je oko 15. godine braka zamalo završio razvodom, jer sam bila sigurna da me vara, ali smo na kraju odlučili da ostanemo zajedno – priča ova Vojvođanka.

Njagore je ostati u braku zbog dece, pa da prisustuju svakodnevnim scenama svađa

Najagore je ostati u braku zbog dece, pa da prisustuju svakodnevnim scenama svađa

 

„Bilo nas je prvo sramota da se razvedemo“

Odluka da se ne razvedu doneta je tada da „ne pukne bruka“.

– Sve ove godine smo se stideli da se razvedemo jer smo oko nas imali uglavnom srećne parove i mi smo važili za jedan od takvih – priča.

Ipak, kaće, glavni razlog zašto su prvo odustali od razilaženja je njihova ćerka, koja je veoma vezana za oba roditelja, pa su smatrali da bi se ceo njen svet srušio ako bi se razdvojili. Razlozi su bile i rate za kredit.

– A svo to vreme, živeli smo kao dva stranca. Kasnije sam saznala da me je muž zaista godinama varao. Ispostavilo se je se njih dvoje zaista mnogo voleli, ali da ju je na kraju ostavio jer se plašio da se ne sazna i da me ne razočara, s obzirom na to da ja plaćam i njegove rate za kredit – ispričala je.

Kaže da je teško sve to objasniti, ali kada se ćerka udala rekao joj je „Sada je vreme da mislimo malo na sebe“. Bez svađe, a na ogromno iznenađenje svih koji ih znaju, razveli su se.

Život se nastavlja i posle razvoda
Život se nastavlja i posle razvoda

– Jedino što mogu da poručim svima koji su zarobljeni u brakovima jeste da ne slede naš primer i da odmah prekinu agoniju. Tek sada shvatam koliko smo pogrešili što se nismo razveli još pre 20 godina – poručuje O. V, kojoj je ćerka posle svega rekla da ne razume kako je mogla decenijama da bude nesrećna i da je veoma tužna što su joj roditelji živeli u laži zbog nje.

Tu se nezadovoljstvo godinama skuplja

U Centru za savetovanje i podršku porodici pri Centru za socijalni rad u Subotici kažu da su razlozi za razvod sedih brakova raznoliki koliko su različiti i razlozi za razvod brakova koji su trajali daleko kraće. Ipak, ono što je karakteristično za ove razvode jeste da su „ovi parovi doneli odluku da prekinu godinama nagomilano nezadovoljstvo“.

– Pošto su deca otišla od kuće i osamostalila se nemaju, više razloga kojih su ih do tada držali zajedno. Mnogi ostaju u nekvalitetnim vezama dugo jer se nadaju da će se partner promeniti, i to je još jedan od razloga. Tek kada se definitivno uvere da se partner neće promeniti, onda na površinu ispliva nezadovoljstvo zajedničkim životom, loša komunikacija, nedostatak i prestanak ljubavi – kaže psiholog Nada Vereš, rukovodilac Centra za savetovanje i podršku porodici.

Ona još navodi da se kao razlozi često javljaju i dugogodišnje konzumiranje alkohola, ali i nasilje.

– Kada, najčešće žene, dobiju podršku od dece da treba da odu i kada za to skupe snagu i hrabrost, prođu nekakav psihoterapijski proces, one shvate da mogu da žive lepše i kvalitetnije, ukoliko bi se razvele – priča psiholog.

Neki posle terapije ostanu zajendo

Među parovima koji su dolazili u Centar bilo je i uspešno okončanih terapija i parovi su ipak ostali zajedno pošto su otkrili razloge nesklada i šta je potrebno da promene da bi ponovo povratili izgubljeno poverenje.

– Bilo je primera da je razvod mnogo bolja opcija da bi oboje mogli da sačuvaju svoj integritet i da nastave kvalitetno da žive. Ipak, ne forsiramo očuvanje braka po svaku cenu. Uvek gledamo koje su dobiti od ostanka u braku, a koje su dobiti od toga da se dvoje ljudi razvedu. Nije uvek spašavanje braka najbolja opcija. Nekada je mnogo bolje i zdravije, pogotovo ako je prisutna nekakva patologija i ako ima dece, da se raziđu. Kod parova koji su dugo zajedno, a odlučili su da se razvedu došlo je do tačke netrpeljivosti i najčešće više očima ne mogu da vide jedno drugo – zaključuje Nada Vereš

Decu boli kada shvate da su odrastala u laži

U Srbiji se prema statistici na četiri skolopljena braka jedan razvede, a kao razloge za razilaženje dugogodišnjih bračnih partnera Dragana Ćupurdija, psiholog navodi i potvrđuje do sada rečeno da  „njima od prvog dana nešto nije štimalo, ali zbog dece ili finansijske zavisnosti ostaju u braku“.

– Kada vide da su se deca snašla i da im nisu potrebni, oni se razvode. Takav brak najverovatnije nije štimao odavno, ali su čekali punoletstvo dece. To je greška u smislu da deca i sa 18 i više godina osećaju bes i izdaju prema roditeljima pošto ispada da su odrastali u laži. Najčešće deca kažu da zbog njih nisu trebali da se trpe jer osete krivicu zbog toga.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here