Уређај за уништавање амброзије – ускоро производња у Србији

480
Фото: Pixabay

БЕОГРАД – Серијска производња уређаја који на еколошки начин решава проблем ширења једног од најинвазивнијих алергена на свету – амброзије, до краја године почеће у нашој земљи, захваљујући патенту српског електроинжењера Милоша Станковића.


„Амброзер“ је решење за глобално уништавање корова у корену путем радио-фреквенције и струје, без хемијских једињења и пестицида – еколошким путем.

Још је велики Никола Тесла покушавао да направи електрични уређај за уништавање корова, а од тада до данас, бројне регулативе су се мењале, па је било неопходно испунити високе стандарде безбедности који постоје у ЕУ и свету.

Електроинжењер, иноватор, предузетник и добитник бројних домаћих и међународних награда и признања Станковић је у томе успео и затим основао стартап компанију EWD (Electric weed destroyer) Technology  у Београду, објавила је ПКС.

Станковић, добитник више од 100 међународних награда и признања и члан бројних академија наука широм света је раније за један часопис објаснио зашто се одлучио да осмисли уређај за уништавање корова.

„Мој брат од малих ногу има проблем са амброзијом. Хтео сам да помогнем њему и свим људима који пате због амброзије и тако сам кренуо са развојем уређаја пре десетак година“, рекао је он.

Станковић је тада успоставио сарадњу са шведским Универзитетом за пољопривреду, а уређај је до данас тестирао на 180 врста корова.

Поред Шведске и Србије где је уређај испробан, коров је уништаван у Словенији, Немачкој и Руској Федерацији.

Станковић је поднео пријаве (ПЦТ) за патент у 148 земаља доказујући да његов производ не постоји нигде на свету и има индустријску примену.

Серијска производња требало би да почне у Србији крајем година.

„План је да уређај даље дистрибуирамо у велике ланце који продају баштенску опрему, попут Jysk-а, Wobyhaus-а, Уради-сам, системом Б2Б продаје“, каже Станковић.

„Амброзер“ ради тако што се регулацијом фреквенције уништава коров или одређени део биљке.

У зависности од врсте корова, зависи фреквенција која се употребљава да би се елиминисао коров.

Приликом физичког контакта електрода уређаја са коровом који се третира, настају биохемијски и биофизички процеси у биљци, она у истом тренутку вене и не расте више током сезоне.

Уређај се може подесити да уништава групно или селективно коров, а не уништава корисне биљке нити микроорганизме.

Може се поставити на трактор, камион, косилицу или ручни уређај за домаћинства и у градским парковима.

У Србији има 600.000 пољопривредних газдинстава, истакао је Станковић и објаснио да „Амброзер“ може да помогне органским произвођачима, као и општинама и градовима, којих има 175 у нашој земљи, а у којима би комунална предузећа могла да користе његов уређај за сузбијање амброзије на својим површинама.

Српски научник, Милош Станковић, руководилац је Иновационог центра у Крагујевцу при факултету, почасни доктор наука на државном Универзитету у Руској Федерацији, „техничких наука“ на Европском Универзитету у Немачкој, „еколошких наука“ на међународном Универзитету у Њујорку, добитник је Светосавске награде за постигнуте резултате у научно – истраживачком раду, Награде Града Београда за проналазаштво, носилац Ордена Александар Невски Руске академије наука, WИПО златне медаље за најбољи патент Светске организације за интелектуалну својину из Женеве…

Више од 30 технолошко-иновативних стартапа и организација из Србије учествовало је недавно у организацији ПКС на једном од најпрестижнијих стартап манифестација у свету „ViennaUp ’22“ у Бечу, међу којима и стартап EWD Technology, подсећају из ПКС.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here