Uživajte u parku prirode, ali ga samo ostavite onakvog kakvog ste ga zatekli

145
Foto: agronews.rs

Oko 42.000 hektara zlatiborskih padina proglašeno je Parkom prirode. Taj najlepši deo Zlatibora poseti više od 27.000 gostiju. Od njih, čuvarska služba Parka prirode očekuje samo da ga ostave onakvog kakvog su ga zatekli, prenosi RTS.


Autohtone šume belog i crnog bora, raznovrsna vegetacija, oko 140 vrsta ptica – skoro polovina od svih registrovanih u Srbiji – vodopadi i pećine, manastirski kompleksi Uvca i Dubrave, crkve brvnare u Dobroselici i Jablanici – najsjajniji su dragulji niske zaštićenog područja na Zlatiboru.

O Parku prirode brine čuvarska služba. Apeluju na nesavesne turiste da ne pale vatru na izletištima jer bi mogli da izazovu požar, da pokupe smeće za sobom kako bi i potomci uživali u blagodetima Parka.

[rev_slider alias=“kasica-s-„][/rev_slider]

 

„Apelujemo na zaljubljenike u moto sportove, da li bili dvotočkaši ili četvorotočkaši da svoje, želje, aktivnosti i atraktivne vožnje preusmere sa lepih livada i paštnjaka, gde tim neadekvatnim korišćenjem oštećuju biljni pokrivač, a samim tim ugrožavaju i živi svet preusmere na šumske puteve, šumske staze“, navodi Boško Šopalović, upravnik Parka prirode na Zlatiboru.

Za protekle tri godine čuvari su obeležili granice Parka, oko 150 kilometara planinarskih staza, postavili mobilijar na najatraktivnijim mestima, budno motreći i na eventualnu nelegalnu gradnju u Parku sa tri stepena zaštite.

U prvom stepenu zaštite, u kojoj je na primer, klisura Crnog Rzava, Uvca i Viogora, nije dozvoljena gradnja. U drugom stepenu ima gradnje, ali ne i hotela, a u trećem je moguća gradnja, ali uz obavezne uslove Zavoda za zaštitu prirode.

Park prirode, omeđen rekama Uvac i Katušnica, planinama Murtenicom i Mokrom Gorom, prostire se na području opština Čajetina, Nova Varoš i Priboj, i delu grada Užica.


Pogledaj: Priroda od koje zastaje dah – 70 km od Novog Sada

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here