Kako održavati balkone i dvorišta zimi?

1171

Zaljubljenici u bašte koji i zimi provode dosta vremena van kuće mogu da osveže svoje balkone i dvorišta. Ima nekoliko stvari koje možete da radite napolju, čak i kada je hladno: uvelo cveće može da se zameni zimzelenim, kao što su jele, lovorvišnje, pitomi i divlji ruzmarin.


Preporučljivo je razmaknuti zimzelene biljke tako da između njih ostane prostora za biljke koje cvetaju, na primer božićna ruža, zimski jasmin i erika. Takve biljke, kada prođe zima, mogu da ustupe mesto letnjim biljkama, kao što su jagorčevina, visibaba i šafran. Zima je takođe idealan period da detaljno pregledate baštu: Gde se sneg najbrže topi? Gde ima više ili manje mraza? Postavljajući ovakva pitanja možete bolje da planirate sadnju u narednoj sezoni i da izaberete mesta za osetljive biljke.

Treba da zapamtite nekoliko stvari kako bi vaši balkoni ili terase i zimi ostavljali dobar utisak:

Žardinjere i saksije treba redovno proveravati zbog štetočina. Preporučuje se jednom nedeljno.

Ako je napadalo dosta snega treba ga ukloniti kako ne bi polomio tanke grančice.

Zima je takođe i najbolje doba za zamenu baštenskih ramova. Baštenski ramovi se mogu jednostavno i lako obnoviti ako puzavice više nemaju cveće i lišće.

Korenje tek zasađenih biljaka često lako izlazi iz zemlje u slučaju mraza. Ako dođe do toga, treba ih pažljivo utisnuti nazad u zemlju.

Zaštitite žardinjere i saksije od jakog vetra. Da biste zaštitili biljke od naleta vetra, možete da ih stavite u neki ugao na balkonu ili u dvorištu ili jednostavno stavite manje saksije zajedno sa velikim i težim tako da budu zaštićene.

Nažalost, zalivanje se često zanemari u hladnim danima. Međutim, veoma je važno da biljke dobijaju dovoljno vode i tokom zime. Stoga, ne zaboravite da ih zalivate i tokom hladnijih meseci u godini! Zapamtite da se biljke zalivaju onim danima kada nema mraza. Dovoljno je jednom nedeljno. Najbolje je kasno poslepodne kada se zemlja odmrzne. Pošto temperatura zemlje i vode treba da bude približno ista, zalivanje toplom vodom se ne preporučuje. Idealna temperatura je između 8 i 15 °C. U svakom slučaju, višak vode treba da se isuši. Materijali za zaštitu od hladnoće, kao što su pokrivači, juta i seno ne smeju da ostaju mokri pošto mogu da izgube zaštitne izolacione osobine.

Zaljubljenici u bašte cele godine uživaju u lepo ukrašenom dvorištu ili balkonu, a možete i zimi da ih ulepšate sa nekoliko spretnih poteza. Međutim, sva dekoracija treba da bude otporna na vetar, kišu, sneg i led. Stolovi za balkone i dvorište su kao stvoreni za svaku vrstu ukrašavanja. Na primer, možete da upotrebite grančice jele ili neke druge zimzelene biljke u kombinaciji sa dekorativnim svetlima, mašnama ili figurama. Zimi može da se dekoriše i rezanim cvećem. Ako stavite sto ispred prozora, moći ćete da uživate u pogledu. Svetla ugrađena u dekoraciju izgledaju lepo noću i doprinose ugodnoj atmosferi u zimskim večerima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here