Kako sam stigao u rat?

Ratni dnevnik palanačkog lekara Borislava Uvalića (2).

812

Ratni dnevnik dr Borislava Uvalića, lekara – kapetana prve klase austro-ugarske vojske, je originalan istorijski dokument, čiji sadržaj aktuelizuje do sada neobjavljen poznat stav pojedinca, koji su se mimo svoje volje našli u vihoru velikog rata. Iz rukopisa dnevnika, možemo pratiti mobilizaciju u Staroj Palanci, borbe na Drini i prelaz u Srem. Takođe, preko opisa dr Uvalićevih neretkih odsustava kući, imamo uvid u Palanačke prilike tih ratnih godina. 


27. juli 1914.

Ujutro plač i kuknjava, sreća što su deca spavala. Bilo mi je silno teško, mislio sam srce će mi pući. Pođemo ja, Nebojša i Braca. U Gombošu (Bogojevo) se oprostimo od Brace. U Dalju se oprostim i sa Nebojšom. Vagoni svuda prepuni, vika, guranje. Taj ceo dan na železnici nisam ništa ni pio ni jeo, tek uveče iza Gradiške, uđe dr Koc, koji je nekada u Iloku bio, on mi da nešto malo jesti, ali sam noćovao sve do Zagreba celcatu noć. Na stanici hiljadama sveta. U hotelima nema soba, dobro što smo ja i neki veterinar, već na putu se pobrinuli za stan, te u osvit zore stignemo u stan i spavali smo na podu, ali umorni smo bili, te to nismo ni osetili. Na stanici sam bio sa Čikom Svilarevim (rođak – Palančan), koji putuje sa mora kući.

28. jul 1914.

Tražim pukovniju XXV. Prijavim se kod zapovedništva, oni ne znaju ništa za mene, upute me pučko-ustaškoj pukovniji, koja je negde daleko van grada, na Šalati.

29. jul 1914.

Jurim na Šalatu, tamo hiljadama sveta, guranje, vreva. Kad dođem do nekog oficira, on potraži u popisu mene, veli nisam tamo dodeljen, pogleda moju listu i uputi me opet XXV pukovniji. Tamo se vratim i zaista sada me već nađu i upute me stožernom lečniku, dr Kanižadiju. Tu se nađem sa drugim kolegama: nadlečnik Florzehuc, hirurg iz Osijeka, dr Zlatko Kalčić, očni lekar iz Zagreba, dr Švarc, dr Jova Popović iz Starih Šova (Ravno – Bačko Dobro Polje), pa dr Eros, dr Rosenflecer, neki doktor iz Kisača, dr Jurinac iz Zemuna i drugi. Tu smo primali i pregledali vojnike koji su pridolazili i spremali (smo) zdravstveni materijal za pokret. Stan nađem u Mo (nečitko) novoj ulici broj 13, kod porodice Šišić.

Pogledaj: Odmah smo znali šta je: Mobilizacija!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here