Karađorđevo: Titova poslednja čestitka za Novu godinu

2602

Poslednji boravak Josipa Broza Tita u Karađorđevu

Ne tako davno, pre nešto više od četvrt veka, Karađorđevo, predivno mesto u opštini Bačka Palanka,  često je nazivano adresom za visoko društvo jer je bilo omiljeno mesto tadašnje jugoslovenske elite. I ne samo jugoslovenske. U sećanju ljudi ostale su duboko urezane slike boravka u Karađorđevu doživotnog predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita, sa njegovim lovačkim trofejima, slike prijema i slavlja koje je tu organizovao, slike susreta sa istaknutim svetskim državnicima (pored ostalih, tu su boravili: Leonid Brežnjev, Santijago Kariljo, princ Norodom Sihanuk…).

Koliko je Karađorđevo bilo omiljeno mesto Josipu Brozu, čoveku istančanog ukusa, govori i činjenica da je svoj poslednji doček nove 1980. godine, iako bolestan, proslavio upravo u Karađorđevu. Pored uvodnog video-priloga sa samog dočeka, pogledajte šta je i Josip Broz Tito tom prilikom poželeo građanima SFRJ i prisutnima.

https://www.youtube.com/watch?v=aftcRrsy-Ec

Iz istorije Karađorđeva nakon Drugog svetskog rata:

Odmah po završetku Drugog svetskog rata, već 1945. godine, obnovljen je rad ovog dobra, u sastavu Vlade [FNRJ]. Ostalo je zabeleženo da je još 1948. godine ovde organizovan diplomatski lov. Verovatno već tada se uvidelo da bi valjalo jedan deo ovog bogomdanog prostora, sa raznim vrstama retkog biljnog i životinjskog sveta, urediti u reprezentativne svrhe. Zato je 1957. godine otpočelo uređenje kompleksa koji je danas poznat pod imenom – Reprezentativni objekat „Karađorđevo“. 21. juna 1973. godine „Lovno-šumsko poljoprivredno dobro“ dato je na korištenje Jugoslovenskoj Narodnoj Armiji (JNA) i dobilo je naziv „Vojna Ustanova Karađorđevo“. Izgrađena je Vila za odmor, u kojoj će sledećih 23 godine glavni gost, ali i domaćin, biti Josip Broz Tito. Otpočelo je isušivanje močvara, izgradnja veštačkih jezera, formiranje i uređenje parkovskih površina, poribljavanje jezera i formiranje staništa za ptice… Usledila je i gradnja raznih pomoćnih objekata, koji će biti u funkciji glavne vile. Uređen je i napravljen kompleks, sa kompletnom infrastrukturom, koji je bio i ostao – adresa za visoko društvo.

Pročitaj više:

Rezidencija Karađorđevo – od austrougarske ergele do arapskih komšija


Budite prvi obavešteni o vestima iz opštine Bačka Palanka!
                       Pratite nas i na Facebooku: BPvesti
                       Instagramu: backapalankadesavanja
                       Twiteru:       BPdesavanja

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here