Koliko smo spremne da platimo za ulepšavanje?

"Čak i naše sugrađanke koje rade za male plate ili uopšte ne rade, sačuvaće novac za salone lepote".

773

Živimo u vremenu kada se mnogo priča o prirodnoj lepoti i o tome kako je prirodno uvek najlepše. Istovremeno, u salonima lepote sve je više novih „ponuda“ – novi načini farbanja kose, novi tretmani lica, novi trendovi u šminkanju i izgledu noktiju. Žene u Bačkoj Palanci se trude da prate trendove te su tako spremne da daju i zadnji dinar za ulepšavanje. Koliko košta lepota i da li uopšte ima cenu?


Pauzu između kuvanja, menjanja pelena i kuckanja tekstova, koristim da bih se istuširala, oprala kosu i na brzinu je uplela u pletenice. Još neka lagana šminka, i to samo ako moram napolje, i to je moje ulepšavanje. Ipak, moram da priznam, iako mi je raspored mnogo gust, vreme za frizera moram da pronađem. Neretko, kućni budžet bude taj koji umesto mene odluči koliko će te posete biti česte. Međutim, kako su mi rekli u palanačkim salonima, mnoge naše sugrađanke ulepšavanje stavljaju među prioritete.

U jednom kozmetičkom salonu u Bačkoj Palanci koji radi već 20 godina kažu da su uvek bili i ostali popularni tretmani lica. Danas tinejdžeri imaju jako problematičnu kožu, tako da upravo oni često rade tretmane higijenskog čišćenja lica. Upravo iz toga razloga, u ovom salonu formirana je cena od 1100 dinara za ovakav tretman. Ipak, on nije samo za tinejdžere, već je, kako kažu, preporučljivo svima da jednom mesečno izdvoje vreme i novac za čišćenje lica. Ovo je osnovni i najjeftiniji tretman lica, pa tako cene ostalih tretmana idu do 6000 dinara. U salonu su mi takođe rekli da zaista veliki broj palančanki redovno radi tretmane lica i spremne su da izdvoje dosta novca za lepotu lica.

Nakon čišćenja lica, slede šminka, frizura i nokti. Put lepote me je odveo u još jedan palanački salon. Vlasnica salona kaže da naše sugrađanke vrlo vode računa o svom izgledu i da sve ređe peru kosu kod kuće već to rade u salonima. Nokte takođe redovno sređuju, ali i profesionalna šminka je postala sastavni deo, ne samo posebnih prilika, nego i izlazaka vikendom. Čak i naše sugrađanke koje rade za male plate ili uopšte ne rade, sačuvaće novac za salone lepote.

Pa tako dame ovde za frizure odvajaju od 500 do 1500 dinara, a za šminku 2000 dinara. Vlasnica salona kaže da je to malo naspram salona u Novom Sadu i Beogradu. U Novom Sadu, kaže ona, ako želite kvalitetnu šminku, morate dati minimum 3500 dinara. Mnoge dame svakog meseca sređuju nokte, pa za nadogradnju izdvajaju 1500, a za korekciju 1000 dinara.

Računica je jasna. Ali mislim da svaka od vas, drage dame, bar kad je lepota u pitanju, ima svoju računicu, kao i prioritete. Neke od vas će dati poslednji dinar za lice kao iz časopisa, a neke će više vremena i truda potrošiti na unutrašnju lepotu. Pitanje je samo, koju lepotu je teže negovati.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here