Konkurs za studente koji žele da putuju po Evropi

1282

Evropski pokret u Srbiji saopštio je da danas otvara konkurs za studente i studentkinje završnih godina fakulteta u Srbiji koji se do 16. juna mogu prijaviti za učešće u projektu „Putujemo u Evropu“.


Lista pobednika biće objavljena 1. jula, a na konkursu će biti odabrano 50 studenata koji će dobiti Interejl karte, džeparac i međunarodno putno osiguranje.

Trinaestu godinu zaredom, u saradnji sa Fondacijom Robert Boš i Balkanskim fondom za demokratiju, organizujemo projekat Putujemo u Evropu koji najboljim studentima omogućava da upoznaju evropske zemlje i kulture iz prve ruke, napominje se u saopštenju.

Do sada je više od 1400 studenata iz Srbije imalo prilike da, neretko po prvi put, putuje po Evropi u okviru ovog programa.

Pravo učešća imaju državljani Srbije starosti do 26 godina upisani na završne godine osnovnih i master studija i apsolventi sa državnih i privatnih univerziteta u Srbiji. Kriterijumi prema kojima će biti rangirani su uspeh na fakultetu, dužina studiranja, poznavanje stranog jezika, materijalno stanje i ranija putovanja po zemljama EU.

Odabrani studenti na putovanje zajedno polaze 23. jula i prva stanica im je Berlin, gde Fondacija Robert Boš i Balkanski fond za demokratiju organizuju trodnevni program upoznavanja grada i druženja sa ostalim učesnicima iz regiona (iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i sa Kosova). Nakon toga, putnici sami biraju svoje dalje destinacije.


Istraživanje koje je u aprilu ove godine EPuS sproveo u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, pokazuje da 35 odsto građana Srbije nikada nije putovalo u Evropu, dok je procenat mladih koji uopšte ne putuju oko 15 posto, iako bi to želeli. Najčešće se kao razlog navodi loše materijalno stanje.

Sve informacije i potrebni formular za konkurisanje, mogu se naći na stranici projekta www.putujemouevropu.org

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here