Kroz ključaonicu: Gvožđe se kuje dok je vruće

Iva Radanović: Optimizam mi je je urođena vrlina. Kod mene je čaša uvek do pola puna. Ko me zna od malih nogu, zna me kao nasmejanu Ivu Ivić, a od skoro sam najsrećnija mama na svetu.

1003

Ne mogu da ne prokomentarišem tekst objavljen na ovom sajtu “Kako je izgledalo podizati decu nekada“ . Žene, majke, lavice koje ste na slikovit način opisale kojim ste vaspitnim metodama pribegavale prilikom podizanja dece pre trideset godina –alal vam vera!


 

Kao da slušam svoje bake, komšinice, žene starog kova… Pošto ne mogu da govorim o vremenu u kome nisam živela, mogu da pišem o vremenu čiji sam svedok – današnjem. Po malo šašavom, gde je dozvoljeno sve i ništa. Posmatrajući i družeći se sa roditeljima, pogotovo majkama, mogu da ih podelim u dve grupe:

  1. Porodica gde je dozvoljeno sve

Ovaj tip roditelja od samog starta svom detetu dozvoljava sve! Da plaču, histerišu, da odlučuju šta i kada će jesti, da čim prohodaju diraju, pipkaju i sve bacaju , da nemaju ograničeno vreme gledanja crtaća i dr.programskog tv sadržaja, da im dok su još u pelenama daju mobilne telefone (najčešći način umirivanja deteta), da nemaju rutinu (kada se jede, spava, odmara, ide u šetnju, kupa. Takvim pristupom – linijom manjeg otpora ,samo se trenutno stvari smiruju,dok je dugoročno gledano to medveđa usluga. Ta deca umeju posatati razmažena,bezobrazna, svojeglava, nedovoljno vaspitana, pusta, agresivna , jer su vaspitana u duhu “možeš mi se i na glavu popeti”. Tako naučena kasnije kroz život nemaju pardona ni prema drugu, ni učitelju, kolegama, šefu, komšiji, starijima, partneru.

 

Резултат слика за vaspitanje deteta majka

 

Porodica gde nije dozvoljeno ništa

Takvi roditelji žele da upravljaju svakim detetovim korakom. Oni misle da njihova deca bez njih ne mogu ništa, te kasnije ta deca mogu izrasti u emocionalno nezrele ljude, koji nisu sposobni za samostalni život. Situacije kada im dete dobije temperaturu, kada oguli koleno, razbije glavu, dobije jedinicu – dožive nervni slom. Deci ne dozvoljavaju da budu deca. Da se isprljaju, igraju, padnu…. Prate svaki detetov korak i najmanji žele da drže pod kontrolom. Majke imaju potrebe da ih samo hvale (moje dete je najbolje, najpametnije, najnaprednije), a samu decu izlažu konstantnim poređenjem sa drugom, po njima boljom decom ( “Marko i Janko su bolji , uspešniji, poslušniji, pametniji od tebe”, su opaske koje mogu uruštiti detetovo samopuzdanje u razvoju)… Dok su im deca mala, imaju potrebu da ih stalno mere, broje im zalogaje, kalorije, ni slučajno dati neku namirnicu pre tog i tog meseca, pri tom se vodeći tamo nekim knjigama.

Kada bi dete moglo da se vaspita po knjigama, svako bi bilo savršeno. Deci daju ulje isključivo od krokodilskih suza, jede se isključivo avokado umesto jabuke, jer ona odjednom nije zdrava, jer može biti i prskana, sve se steriliše, kako svojim savršeno čistim rukicama dete ne bi slučajno dotaklo neku prljavu površinu. Njima je neoprostivo ako neka namirnica padne na zemlju, da se dune i da detetu da pojede što je naumilo, da se jedan dan dete ne okupa, da im se stvari ne otkuvavaju dok ne postanu punoletna. Uglavnom se od takve dece naprave preveliki čistunci koji kada dođu u susret i sa najmanjom česticom prašine bivaju bolesna, skolna alergrijama…

Mogla bih ovakvih primera još na stotine da nabrojim. To su dve krajnosti. Crna i bela. Sivog nigde. Kako ni jedna krajnost nije dobra, tako nije ni ova.Treba naći zlatnu sredinu i biti umeren u svemu. Vaspitavati decu u maniru ja sam te rodila, ima da me slušaš dok si pod mojim krovom i mora se poštovati neki red je moja parola koja nikada ne može izaći iz mode, u kom god veku da živeli. Dečije osećaje, želje, strahove i potrebe nikada ne bi trebalo stavljati u zapećak. Slediti svoje instikte i držati se one stare “Gvožđe se kuje dok je vruće.” Što dete prihvati i nauči do svoje pete godine, naučilo je. Sve kasnije posle je nadogradnja .

Резултат слика за vaspitanje deteta majka

Moj recept za podizanje deteta

Iako još imam dosta pasulja da skuvam i da ga se najedem glasi: Hranite svoju decu ne samo zdravom hranom, već i ljubavlju, zagraljajima, osmesima. Igrajte se sa njima. Prljav pod se može  i kasnije očistiti. Ne kupujte decu skupim poklonima. Ne ispunjavajte im sve želje, jer neće imati više šta da žele. Naučite ih da poštuju starije. Naučite ih da budu istrajna u ostvarenju svojih snova. Naučite da se ne obaziru na zlurade komentare. Naučite ih da se sama brane. Prošetajte sa njima po lepom danu. Pohvalite svoje dete i za najmanju dobru stvar koju učini.

Nikada ih nemojte ćušati i ignorisati… Ne gubite strpljenje i zdrav razum. Ne budite instant roditelji. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here