Ljudi koji su živeli najduže

1675

Pušila cigarete, jela čokoladu i živela 122 godine!

Francuskinja Žan Luiz Kalma je osoba, za koju je potvrđeno da je najduže živela. Ona je živela 122 godine i 164 dana. Od svih ostalih pretendenata na titulu najstarije osobe ona je jedina za koju je tačno dokazano i potvrđeno koliko je živela. Za mnoge osobe koje su dugo živele je teško utvrditi tačan datum rođenja, jer pisani podaci ili ne postoje ili su uništeni u ratovima.

Nikada u životu nije radila zato što joj je muž bio imućan. Živela je duže od svih svojih članova bliske porodice, muža, ćerke i unuka, tako da je pred kraj života ostala sama. U 90-oj godini je napravila dogovor sa jednim advokatom kome je trebalo da prepiše stan, ali
da joj on zauzvrat svakog mesec uplaćuje određenu sumu novca. Advokat je mislio da sklapa dobar posao jer je očekivao da one neće dugo živeti. Međutim, nakon 30 godina advokat je preminuo, pa je dug nastavila da plaća njegova porodica. Ukupna otplate su dvostruko premašile ukupnu vrednost stana. Žan Luizin komentar na to je bio da se u životu dešava da donesemo loše poslovne odluke.

Žan Luiz je živela sama do svoje 110 godine, kada je prebačena u dom za stara lica. Smatrala je da svoju starost duguje maslinovom ulju koje je stavljala na svu hranu i koje je konzumirala svaki dan. Često je pila vino i jela čokoladu. Isto tako uvek je kuvala svaki obrok. Međutim njen biograf, koji ju je upoznao dok je bila živa, smatra da je ona bila osoba koja je bila imuna na stres. Njen životni moto je bio: “Ako se nešto ne može promeniti, zbog toga se ne treba nervirati”. Pušila je nekih 90 godina, mada kažu da nikad nije prelazila više od dve cigarete dnevno.

Žan Luiz Kalma

Li Čing Jen je Kinez za koga nezvanični izvori tvrde da je živeo najduže. Jedna verzija tvrdi da je živeo 197, dok druga smatra da je to 256 godina. Naravno, ovi brojevi nisu potvrđeni delom i zbog toga što je rođen pre nekoliko vekova. Postoji nekoliko istorijskih izvora koji govore o njegovoj dubokoj starosti, dužoj od 150 godina, ali niko u njih ozbiljno ne veruje, barem ne zasada.

Umro je 1933. godine. Bavio se proučavanjem trava i lekovitog bilja i svakodnevno se bavio fizičkom aktivnošću. Propovedao je čistoću uma i skroman život. On je skoro 40 godina živeo na ishrani koja je uključivala reiši pečurku (hrastovu sjajnicu), godži bobice, divlji ginseng, He Shou Wu (Fallopia Multiflora), Gota Kola (azijska Centela) i vino od pirinča.

On se 1749. godine, kada je imao 71 godinu, pridružio kineskoj vojsci, postavši učitelj borilačkih veština. Kažu da su Lija veoma voleli u njegovoj zajednici, da se ženio 23 puta i imao preko 200 dece.

Li Čing Jen

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here