Hrono ishrana: Skidate kilograme, a jedete koliko želite!

HRONO ISHRANA JE ZALUDELA CEO SVET: Predstavljamo ukratko pravila ovog načina ishrane

10678
Postignite_svoju_idealnu_tezinu

Hrono ishrana je pravi hit u svetu, a kod nas je u poslednjih godinu dana doživela pravu ekspanziju.


Kilogrami nestaju, a vi se ne odričete omiljenih namirnica, jedino što je bitno jeste da se pridržavate pravila njihovog unosa. Najteži je početni period – period „restrikcije“, a evo kako da zadržite željene rezultate i nakon toga. Restrikcija traje minimum mesec dana, ili dok ne dođete do željene kilaže.

OSNOVNA PRAVILA RESTRIKCIJE SU SLEDEĆA:
– Pre doručka pije se ili biljni čaj ili topla limunada, a kafa nikako. Preporuka je da se piju maksimalno dve kafe u toku dana, jedna posle doručka, a druga posle ručka.

– Alkohol nije dozvoljen, osim crnog vina, i to 4 čaše nedeljno.

– Mleko se izbacuje iz upotrebe.

– Užine nema i ne jede se voće.

Obroci se jedu na 5 do 5,5 sati. Satnica je najbitnija i ne bi trebalo da prođe manje od 4 ili više od 6 sati, a idealno je 5.

Za doručak se jede hrono hleb bez kvasca i meso (kobasice, pršuta, slanina, čvarci, jaja…) i kiselo mleko. Možete praviti mafine, pite, projice i ostala peciva, ali sa dozvoljenim brašnima.

Za ručak se jede meso, riba, pečurke i povrće. Mogu i da se kuvaju razne čorbe.

Za večeru se jede jedna vrsta mesa i povrće (samo belo i zeleno).

Nakon što završite sa periodom restrikcije, više ne morate da vodite računa da prođe 5 sati između obroka. Minimum je 3, a opet maksimum 6 sati. Sada je užina dozvoljena, i kada imate užinu idealno je razmak bude 4 sata, kako biste sve stigli da odradite u određeno vreme i ne biste se pretrpavali hranom.


Što se DORUČKA tiče, stvari se mnogo ne menjaju, jer ste i ranije mogli svašta da jedete. Međutim, sada ne morate toliko da brinete o kombinaciji jaja i mlečnih proizvoda, ili o kombinovanju dva mlečna proizvoda.

Predlog hrono doručka
Predlog hrono doručka

Možete, takođe, da se častite i starijim sirom ili kačkavaljem, ali i dalje treba da preovlađuju hrono hlebovi i žitarice.


RUČAK ima najviše promena. U ishranu se vraćaju mahunarke i skrobno povrće, a dozvoljena je ponekad i testenina. Ono o čemu najviše treba povesti računa jeste, naravno, kombinacija namirnica.

Kada jedete testo ili skrobno, nikad ga ne mešajte sa proteinom. To važi i za pasulj. Grašak i boraniju možete ponekad jesti sa mesom, ali lakšim kao što je belo pileće meso ili riba. Uz mahunarke se može ponekad pojesti i beli sir, uz skrobno parče integralnog hleba. Pirinač i testenine jedu se samo sa povrćem.

Predlog hrono ručka
Predlog hrono ručka

Takođe, za ručak mogu da se konzumiraju i mlečni proizvodi, ali ne zaboravite da oni goje, pa se ne opuštajte previše sa njima. Dozvoljena je pavlaka za kuvanje, mladi sir, kiselo mleko, kisela pavlaka. Mlečne proizvode ne treba često mešati sa mesom, jer nisu dobra kombinacija za organizam, iako su oba protein.

Umesto mesa, za ručak možete ponekad pojesti i cela jaja. Takođe, možete pomešati meso, jaja i mlečno, kao što je slučaj u musakama, ali ni sa čim ne treba preterivati.

Krompir nije zabranjen u hrono ishrani ali nije ni preporučljiv, i treba ga maksimalno zaobilaziti, jer je u međuvremenu postao neka vrsta superskroba. Ali ako već ne možete da mu odolite, nemojte ga nikad spremati sa proteinima. Ispecite ga u ljusci i pojedite sa salatom.

Takođe, dozvoljene su sve semenke i poneki orašasti plodovi.


Za VEČERU nakon restrikcije možete najviše da se opustite. Sada možete jesti i crveno povrće i ne morate da jedete samo piletinu ili ćuretinu. Možete pripremiti i junetinu, ali uvek vodite računa da to bude nemasno meso.

Predlog hrono večere
Predlog hrono večere

Takođe, ako želite da izbegnete protein, slobodno možete da spremite samo salatu sa semenkama.


UŽINA svima postaje najomiljeniji obrok jer su dozvoljeni – slatkiši.

Užina se jede između 16h i 18h po zimskom računanju vremena, ili između 17h i 19h po letnjem računanju vremena. Najbolje je tri sata posle ručka.

crna_čokolada (užina) naravno u umerenim količinama
crna_čokolada (užina) naravno u umerenim količinama

Ako ste duže vreme bili u restrikciji, nemojte odmah da navalite na slatkiše, počnite sa voćem, dva do tri puta nedeljno.


Možete da jedete i kolače napravljene od zdravog brašna, ali vodite računa o zaslađivaču. Preporučuje se samo stevija, i tek ponekad fruktoza.

Takođe, treba imati na umu da se testenine (to znači i brašno) ili pirinač ne slažu sa slatkim, pa ih ne treba često praviti. Isto tako treba voditi računa da onih dana kada za ručak imate pastu ili pirinač, možda nije loša ideja da potpuno preskočite užinu.

Pored voća, najpoželjnije namirnice za užinu su suvo voće i crna čokolada sa minimum 70% kakaoa.

Bez obzira da li imate idealnu kilažu ili ne, postoje namirnice koje bi trebalo potpuno da izbacite iz upotrebe. To su: mleko, šećer, belo brašno, margarin i slične biljne masti.

Na facebooku postoji grupa gde se međusobno konsultuju i podržavaju svi koji žele da smršaju i zdravo se hrane, a zove se: Hrono ishrana,bez cenzure!

Pogledajte njihove rezultate:

 

 


Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here