Млади о трговини људима у оквиру кампање „Неће проћи“

Фестивал еколошког позоришта за децу и младе у сарадњи са Удружењем "Слобода нема цену" и Кино Клубом Нови Сад, реализовао је едукативну онлајн кампању

159
Извор: Илустрација

БАЧКА ПАЛАНКА: У оквиру пројекта „Не у мојој смени“, Фестивал еколошког позоришта за децу и младе у сарадњи са Удружењем „Слобода нема цену“ и Кино Клубом Нови Сад, реализовао је едукативну онлајн кампању за младе под називом „Неће проћи“ о теми трговине људима.


Кампања је трајала од 15. октобра до 17. новембра 2021. године и на креативан начин обрадила је четири кључне теме као фазе учења о феномену трафикинга.
1. Шта је то трафикинг?

2. Који типови трафикинга постоје?

3. Који су то најчешћи начини врбовања?

4. Како и коме се обратити у ризичним ситуацијама?

„Како не постоје два иста случаја трафикинга, желели смо да радимо на превазилажењу било каквих стереотипа о изгледу жртава или трговаца људима. Кроз неформално истраживање и рад са младима, дошли смо до сазнања да млади имају веома низак степен знања о феномену трафикинга и да су става да се то догађа у другим земљама и искључиво маргинализованим групама, са погрешним идејама о постојању конкретног типа жртве и трафикера“, изјавила је Марина Хома, PR Фестивала еколошког позоришта за децу и младе.

15. октобра, поводом Европског дана борбе против трговине људима, који се обележава 18. октобра, двадесеторо младих из целе Србије, који су учествовали у едукативно-креативној радионици о феномену трговине људима, која се реализовала у оквиру 27. Фестивала еколошког позоришта за децу и младе у августу прошле године, покренуло је онлајн кампању и за време њеног трајања, испуњавањем свакодневних креативно едукативних задатака и изазова на друштвеним мрежама фејсбук и инстаграм, прикључили су им се и њихови вршњаци.

„За амбасадоре/ке и пријављене преко позива на акцију, направили смо детаљан план објава како бисмо учесницима кампање олакшали задатак, али и постарали се да информације које будемо делили о трговини људима буду сигурне, тачне и проверене. На учесницима кампање било је да одлуче шта ће од свих материјала користити и шта је то што им одговара и шта је оно што је „блиско“ већ њиховим садржајима на друштвеним мрежама. Поред објава, спремили смо и пакет Вибер стикера, као и два филтера на Инстаграм страници „Неће проћи“. На тај начин дали смо младима слободу да сами креирају садржај на основу теме коју смо разрадили према „timeline-u“, додала је Хома.

Статистика на друштвеним мрежама показала је да је Инстаграм мрежа која је највише коришћена током кампање, са укупно 386 пратилаца „Неће проћи“ профила, док је кампању на Фејсбуку пратило 302 људи. Од 386 пратилаца на Инстаграму 85.1 одсто су били женског пола, а свега 14.8 одсто мушког.

У јеку кампање, од 15. до 31. октобра 2021. забележено је 637 интеракција са садржајем, 456 свиђања и 16 дељења. Ангажованих налога је било 236, од чега је скоро половина припала људима који нису пратили страницу. Убедљиво највећи број прегледа 1.432 припало је reel-u у коме смо позвали младе да се прикључе кампањи, док је 16. октобра забележен највећи број подељених прича (94), махом са конференције „Слобода нема цену“. Забележени „reach“ је 4.142 са 242 људи који су пратили профил и 3.900 који нису.

„Општи утисак је да су учесници и пратиоци кампање били активнији на почетку кампање него пред сам крај. Већина учесника је изјавила да су резоновали са садржајем и визуелним идентитетом кампање, као и да су им одређена објашњења у објавама била позната од раније, али да раније нису знали информације као што су нпр. коме пријавити трафикинг. С тим на уму, објава која је изазвала највише интересовања, али и нетачних одговора јесте анкета „Шта радити када видите да дете на улици проси?“, што говори да ће ова тема захтевати више пажње у будућности. На ово, али и на многа друга питања везана за трговину људима дали смо одговоре уобличене у интерактивну мапу, која је доступна је на сајту Фестивала еколошког позоришта за децу и младе, а дистрибуирана је преко мејлинг листа пројектних партнера, друштвених мрежа и остаје легат пројекта“, истакла је PR ФЕП-а.

Мапа је у форми едукативног и информативног материјала која у себи садржи контакте свих важних институција и OCD, а који се баве борбом против трговине људима. За потребе њене израде креиран је упитник који је дистрибуиран институцијама и организацијама, а поред тога и путем деск анализе, прикупљени су контакти који су уврштени у мапу. Поред тога што садржи важне контакте, садржи и појашњења важних појмова везаних за трговину људима.

„Садржај мапе је близак садржају кампање, креативан, допадљив младима и најважније, едукативног је карактера. У том смислу је мапа продужетак кампање који и даље позива на акцију. Директном партиципацијом младих у „Неће проћи“ кампањи добили смо савезнике, оснажене и едуковане младе људе, способне да се заштите од потенцијално ризичних ситуација које их могу довести до тога да постану жртве трговине људима, али и да стечена знања пренесу својим вршњацима. Интерактивна мапа представља наставак наше мисије за нове генерације“, закључила је Марина Хома.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here