Како покренути успешан бизнис од нуле?

Најуспешнији бизнис могули такође су покретали своје, сада успешне, компаније од нуле.

2698
Фото: Getty images

Уколико сматрате да имате одличну пословну идеју, већ сте у великој предности у односу на конкуренцију. Најуспешнији бизнис могули такође су покретали своје, сада успешне, компаније од нуле, ослањајући се на своја знања и вештине.


Да бисте успели у покретању бизниса, морате да поседујете изузетна знања, будете у потпуности посвећени својој идеји и спремни на много непроспаваних ноћи. Свако ко је успео рећи ће вам да се почетни труд вишеструко исплати, зато не клоните духом, већ направите добар план у складу са саветима које вам представљамо.

1. Дефинишите шта желите да радите

Уколико мислите да кренете са самосталним послом само да бисте зарадили новац, нећете далеко стићи. Уколико вам је то једини мотив и ако развијате посао који вас не привлачи, тешко ћете успети да остварите циљ. Из тог разлога је важно да пре него што кренете у озбиљне припреме, дефинишете шта је то што вас испуњава и што заиста желите да радите.

Размислите добро шта сте то одувек волели да радите, а нисте имали прлику да се тиме бавите. Када дефинишете шта вам најбоље лежи, следећи корак је да стекнете знања неопходна за успешан посао којим желите да се бавите. Учењем од искусних и успешних предузетника знаћете како да избегнете грешке које могу бити погубне за један бизнис, без обзира на то да ли сте се одлучили за области као што су маркетинг, менаџмент продаје, инвестициони менаџмент и берзанско пословање или нешто друго.

2. Понудите производ који тржиште тражи

Пре самог оснивања компанија и покретања бизниса, потребно је истражити тржиште како би се установило шта је то што интересује потрошаче. Ваш производ може да буде савршен, али ако нема заинтересованог купца, нећете постићи значајнији успех, већ, напротив, ризикујете брз банкрот.
Са новим технологијама, тржиште можете истражити „из фотеље”. Претражите Гоогле користећи кључне речи које су у вези са облашћу пословања која вас интересује. Уколико вам се учини да има превише конкуренције, немојте да се обесхрабрите – то само значи да је област веома исплатива. У том случају, на вама је да представите производ који ће бити оригиналнији и привући купце, којих очигледно има

3. Поставите реалистичне циљеве

При покретању бизниса поставите себи реалистичне, достижне краткорочне и дугорочне циљеве. Уколико се испостави да је лествица постављена прениско или превисоко, модификујте своја очекивања како бисте увек пред собом имали циљ којем стремите. На овај начин ћете увек знати чему тежите како би ваше пословање константно напредовало.

Претерано опуштање може да доведе до губљења тешко зарађених позиција на тржишту, док нереалне амбиције могу да вас доведу до банкротства. Након што поставите циљеве, креирајте кораке који ће вас довести до жељених резултата. Мале победе ће довести до великих, а када то постигнете, знаћете да је време за веће амбиције.

Foto: Promo

4. Искористите подстицаје које нуде фондови

Сваком почетнику је потребна помоћ како би дошао до почетног капитала без обзира на то да ли желите да будете мали предузетник или да оснујете велику компанију. Са добро направљеним бизнис планом можете конкурисати за бесповратна средства на конкурсима државних фондова, али и оних из иностранства. Најважније је да имате добру основу и реални бизнис план који ћете моћи да остварите.

Добијањем бесповратних средстава (или кредита са повољном каматом) лакше ћете остварити жељене циљеве са много мање стреса, знајући да улазите у посао са применљивим пословним знањем и неопходним почетним капиталом.

5. Будите присутни на интернету

Када дефинишете производ, следећи корак је његова промоција. Први корак је свакако креирање сајта и отварање налога на друштвеним мрежама. Да бисте били примећени на интернету, као главном каналу промоције, ваш сајт ће морати да буде оптимизован тако да се појављује у Гоогле претрагама. Да бисте то остварили, неопходно вам је знање које поседују СЕО експерти. На вама је да процените да ли желите да платите некоме да то уради за вас или да кроз СЕО курс сами научите све што вам је потребно.

Уз постављање сајта, неопходно је и да будете присутни на друштвеним мрежама, пре свега на оним најпопуларнијим као што су Фацебоок и Инстаграм. Предност овог начина промоције је директна, двосмерна комуникација са клијентима, јер им се можете приближити на оригиналне и ненаметљиве начине. Послом вођења друштвених мрежа баве се Цоммунитy манагери, а уколико вас занима овај посао, можете га и сами радити након што стекнете адекватна знања.

 

Foto: Promo

6. Не чекајте идеалан тренутак за старт

Уколико чекате идеалан моменат да започнете посао, ништа нећете урадити. Увек ће вам се чинити да можда има још тога да се уради током припрема, да је можда боље сачекати јесен/пролеће, али истина је да ће увек нешто морати да се сређује. Важно је да кренете и да знате да поседујете знања да постигнете циљ – све остало ће се унапређивати у ходу.

Кроз рад ћете стећи искуство па ћете с временом бити све успешнији и ефикаснији, док ће грешака, које су неизбежне, бити све мање. Ниједан бизнис није савршен, али оно што разликује успешне од неуспешних су сагледавање грешака и њихово правовремено исправљање.

7. Стекните жељена знања

Крените већ данас у припреме како бисте што пре остварили своје снове. Стекните неопходна знања и покрените бизнис о ком сте одувек маштали. За добре идеје увек има места на тржишту како локалном, тако и глобалном.

1 коментар

  1. „Да бисте успели у покретању бизниса, морате да поседујете изузетна знања, будете у потпуности посвећени својој идеји и спремни на много непроспаваних ноћи.“ – izneta tvrdnja ima alternativu. Sve navedeno menja vam partijska knjižica. S njom u džepu, obrazom k’o đon opanka i spremnošću da se bezrezervno bude „deo tima“ (u radnjama sa obe strane zakona) uspeh je zagarantovan. Bezbroj je primera… Glavu gore, partijsku knjižicu u džep i napred!!!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here