Modrozeleni rajevi Srbije

Nestvarne lepote naše zemlje.

867

Vrela u Srbiji su mesta koja vas mogu hipnotisati i zbuniti. Da biste se divili tirkiznoj vodi ili modrozelenom izvoru ne morate ići na neko od grčkih ostrva, dovoljno je da obiđete jedan od mnogobrojnih i neverovatnih izvora naših reka.

Prelepa boja vrela već vas je možda i iznenadila na nekoj fotki koja prezentuje prirodne lepote Srbije, ali oni koji su ih videli uživo kažu da je utisak neuporediv.

Vrelo Grze

Omiljeno letovalište stanovnika Paraćina moglo bi biti i jedna ozbiljna atrakcija među domaćim turistima. Cela reka ima neku modru zelenu boju, tako je barem opisuju srećnici koji su uživali na izletu kraj nje. Međutim, pravo uživanje je kada se popnete tri kilometara uzvodno i dođete do vrela Grze. Ima više izvora, ali je najlepši kako kažu pod bukvom i to u proleće. Upravo zato što ima najviše vode u tom periodu, pa njena silina daje odličan utisak posmatraču uzbudljivog vrela.

Voda i ovde pada u slapovima sa zelenim ramom okolne prirode i čini prizor koji će vam se urezati u pamćenje. Utisci onih koji su posetili ovo izletište su različiti.

Jedni kažu da se tragovi ljudskog boravka vide na sve strane i da fali po koja drvena klupica, dok drugi tvrde da je okolina lepo uređena. Ipak svi su složni u tome da sve zaboravite kad dođete do vrela Grze. Tu postoji i jedan most ljubavi, na kom se može naći i pokoji katanc baš kao i u Vrnjačkoj banji.

Takođe, postoji i staza zdravlja kao i lokalne pećine za sve koji vole od prirode da vide što više. Dok ste tamo možete obići i manastire Ravanicu, Svetu Petku i Manasjiu. Kažu da za ovaj izlet treba da izdvojite makar jedan dan. Hrana je isto adut ovog kraja, pa se preporučuje da probate grzansku pastrmku, pasulj sa Grze ili jagnjetinu ispod sača.

Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo je jedno od najpopularnijih i svakako najpoznatiji predstavnik vrela u Srbiji. Gotovo svima je poznata fotografija tog izvora i većina na prvi mah pomisli da je to mesto iz neke čarobne šume na drugom kraju planete. Međutim, da bismo videli ovaj tirkizni dragulj dovoljno je da svaratimo do istočne Srbije.

Zapadno podnožje planine Beljanice čuva ovu dragocenost kao i sve misterije koju istraživači do danas nisu mogli da utvrde poput one kolika je dubina prelepog vrela.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here