Na torbama i četkicama ima više bakterija nego u toaletu

Drage dame, na našim torbicama može da bude više bakterija nego u toaletu.

769

Verovatno redovno perete ruke nakon boravka u toaletu, ali da li radite to isto nakon držanja mobilnog telefona? Ili četkice za zube? 


 

Prema novom vodiču Instituta „Good Housekeeping“, u domaćinstvu postoji osam mesta, odnosno predmeta, na kojima ima više bakterija nego u toaletu.

Kako prenosi RTS, među tim predmetima su i četkice za zube, daljinski upravljači i peškiri iz kupatila. Dok se sanitarni, kuhinjski i drugi prostori koji se smatraju prljavim područjima redovno čiste, druga, neočekivanija, mesta i predmeti izgleda zahtevaju temeljnije čišćenje.

„Malo je onih koji svake sedmice imaju vremena da očiste sve što je potrebno, ali i kada imamo vremena, zanemarujemo stvari koje nose opasnost“, navodi se u izveštaju.

Jedan od tih predmeta je i četkica za zube na kojoj se skupljaju bakterije iz vlasnikovih usta i iz vazduha koji potiču iz obližnje wc šolje. Magnet za bakterije su i daljinski upravljači, tastature, ekrani, peškiri, kuhinjske krpe, kućni ljubimci, tepisi i kuhinjski sunđeri.

Kako bi sprečili širenje bakterija, stručnjaci vam preporučuju da torbicu nikada ne spuštate na pod u restoranima, vozovima ili toaletima.

Takođe, uvek bi pre puštanja vode trebalo spustiti poklopac na ve-ce šolji, a četkica za zube se pre korišćenja treba potopiti u vodu za ispiranje usta.

Vaš kuhinjski sunđer na primer vrlo lako možete očistiti tako što ga ubacite mokrog u mikrotalasnu peć na jedan minut.

Isto tako, jedan od predmeta koje svakodnevno koristi sve veći broj ljudi jeste mobilni telefon. Postoji 16 odsto šanse da aparat koji svakodnevno prislanjate na lice na sebi ima tragove fekalija. A čak i ako ne obiluje E. koli bakterijama, devet od 10 mobilnih ima na sebi neki oblik zaraznih bakterija ili virusa, kao što su gripa ili MRSA. Mobilni telefon nosimo svuda – u javni prevoz, toalet, kancelariju, a retko kad se setimo da ga očistimo.

Svakako je poželjno da jednom nedeljno obrišete vaš telefon posebnim maramicama za dezinfekciju elektronskih uređaja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here