Najjeziviji napušteni gradovi na svetu

U njima niko ne živi.

1710

Bilo da su napušteni usled ekonomske migracije, strahovitih ratova ili jednostavno kao rezultat lošeg planiranja, gradovi bez ijednog stanovnika mogu da se pohvale zanimljivom istorijom.


Iako niko ne želi (ili ne može) da živi tamo, mnogi turisti ih obožavaju baš zbog toga. U nastavku teksta pročitajte o nekim najzanimljivijim napuštenim gradovima širom planete.

Varoša, Kipar

Ova četvrt u Famagusti nekada je bila popularna turistička destinacija na Mediteranu gde su uživale brojne slavne ličnosti poput Brižit Bardo i Elizabet Tejlor. Od njega su danas ostale samo ruševine i poneka uspomena, a sve kao posledica turske invazije 1974. godine na sever Kipra. Tada je 15.000 stanovnika u strahu za svoj život bilo prinuđeno da se iseli i ostavi sve za sobom. U njega se niko nije vratio zbog političke nestabilnosti.

Varoša, Kipar

Kilamba, Angola

Kilamba je izgrađena na tridesetak kilometara od glavnog grada Luande i bilo je planirano da se tamo preseli čak dvesta hiljada ljudi. Međutim kako su cene nekretnina u vreme izgradnje bile izuzetno visoke, lokalno stanovništvno nije imalo novca da priušti stanove u novom gradu.

Kilamba, Angola

Krako, Italija

Ukoliko bismo za neki grad mogli da kažemo da je uklet, onda je to Krako. U njegovoj istoriji pretrpeo je veliki broj prirodnih katastrofa, poput odrona, poplava i zemljotresa, a konačno je napušten 1980. godine. Sada je zanimljiva turistička atrakcija, ali i lokacija na kojoj se snimaju filmovi.

Krako, Italija

Kajakoj, Turska

U pitanju je nekada veoma živahna zajednica gde je živelo oko dve hiljade Grka (koji su ovo mesto zvali Levisi). Nalazi se osam kilometara južno od grada Fetije, a napušteno je posle grčko-turskog rata (1919-1922). Pre toga Kajakoj je bio razoren i zemljotresom 1856, kao i velikim požarom 1885. Veliki broj objekata, računajući i dve grčke crkve, nalaze se pod zaštitom turske vlade.

Kajakoj, Turska

Kolmanskop, Namibija

Na rubu pustinje Namib 1908. godine slučajno je pronađeno nalazište dijamanata, posle čega su se ovde doselili nemački rudari, koji su izgradili grad u stilu nemačkih naseobina tog vremena. Tamo su se nalazile brojne institucije, pa čak i prvi tramvaj u Africi, a napušten je u potpunosti 1954, kada su zalihe dijamanata potrošene. Danas je turistička atrakcija.

Kolmanskop, Namibija

Pripjat, Ukrajina

Verovatno najpoznatiji napušteni grad na našoj listi jeste ukrajinski Pripjat. Nalazi se na severu te zemlje, na granici sa Belorusijom, a nekada je u njemu živelo oko 50.000 ljudi. U njemu su živeli zaposleni u nuklearnoj elektrani Černobilj koju je 1986. godine zadesila najveća nuklearna katastrofa u istoriji. Pristup ljudima je zabranjen, a naučnici specijalnim kamerama posmatraju ponašanje životinja na ovom području.

Pripjat, Ukrajina

Pogledaj: Jedinstven srpski hram ispod australijske pustinje

Centralija, SAD

Pre više od pola veka, odnosno 1962. godine, u rudarskom gradiću Centralija u Pensilvaniji buknuo je požar koji do dana-današnjeg nije ugašen. Naime, vatra je aktivna ispod zemlje s obzirom na to da se tamo nalaze velika nalazišta uglja, a procenjuje se da će goreti u narednih 250 godina.

Centralija, SAD

Pogledaj: Najsuvlja pustinja na svetu iznenada procvetala

Ostrvo Hašima, Japan

Nekada je na njemu živelo oko 5.000 ljudi koji su radili u rudnicima uglja. Tokom Drugog svetskog rata ovde su se nalazili i kineski i korejski zarobljenici koji su pod prisilom morali da rudare. Napušteno je 1974. godine, kada je u Japanu primat nad ugljem kao izvorom energije preuzeo gas.

Hašima, Japan

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here