Naučite kako da se oslobodite nagomilanih osećanja

Iz ordinacije Milene Miletić, specijaliste psihoterapije

974

Da li je otpor osećanjima problem i da li je rešenje emotivno pražnjenje? 

Odupiranje i otpor našim osećanjima je daleko ozbiljnija stvar nego što većina ljudi misli. Sva naša osećanja su dizajnirana na sledeći način:

situacija – osećanje – iskažemo ga – oslobodimo ga – završen ciklus

dipl. psiholog, spec. psihoterapije, stalni sudski veštak
Milena Miletić – dipl. psiholog, spec. psihoterapije, stalni sudski veštak

Pokušavajući da „ne osećamo“ neko naše osećanje, stvaramo pritisak i nelagodnost u nama. Održavanje ovog otpora i čuvanje osećanja potisnutim crpi ogromnu količinu naše životne energije. I kako se potisnuta osećanja gomilaju, sve se više iscrpljujemo telesno i emotivno. To je kao da pokušavate neprestano da plivate uzvodno. Samo je pitanje vremena kada ćete iscrpeti svu svoju energiju i potonuti. Pružajući otpor sopstvenim osećanjima prekidamo naš prirodni ciklus kruženja energije: situacija – osećanje – iskažemo ga – oslobodimo ga – završen ciklus.

Kao posledica ovog prekida kruženja energije, energija koja bi bila usmerena na održavanje savršenog rada svih organa našeg tela usmerava se na otpor osećanjima i to nas čini slabima. Ta slabost se zatim manifestuje nepravilnim radim naših telesnih funkcija koji se naziva bolest.

Sva naša osećanja, kako dobra, tako i loša, traju vrlo kratko, osim ako ne naučite kako da se oslobodite nagomilanih osećanja i naučite kako da održavate prirodan – zdrav ciklus, kako biste se osećali smireno i kontrolisali svoj život.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here