Čudno voće možda rešenje za glad u svetu

Ovo voće ima ukus svinjetine.

1575

Neobično voće pod nazivom nangka (džekfrut) uzgaja se u južnoj i istočnoj Aziji, a naučnici smatraju da bi upravo ovo voće moglo da reši problem gladi u svetu.


Svetska banka i UN su upozorili da bi klimatske promene mogle da dovedu do ozbiljnog smanjenja uzgoja pšenice i kukuruza, a nangka bi mogla da bude dobra zamena.

„Ovo je najveće poznato voće i prepuno je hranjivih materija. Čak i manji plodovi teže od pet do sedam kilograma, a mogu dostići težinu i od 45 kilograma. Lako se uzgaja, otporno je na štetočine, bolesti, suše i visoke temperature“, kaže Danijel Nierenberg, predsednica organizacije Food Tenk koja se bavi održivosti poljoprivrede.

Osim što je jedan plod dovoljan da nahrani celu porodicu, njegove semenke su pune proteina, kalijuma, kalcijuma i gvožđa.

Ukus zrele nangke se poredi s kombinacijom ananasa, jabuke i banane. Može se jesti sirovo, ali se najčešće jede kuvano. Nedozrelo voće ukusom podsjeća na svinjetinu, pa je na zapadu poznatije među vegetarijancima, piše „Independent“.

Osim za ishranu, stablo nangke se koristi za proizvodnju različitih muzičkih instrumenata, nameštaja, a od njega se dobija i pigment koji daje karakterističnu smeđu boju odeći budističkih monaha u jugoistočnoj Aziji.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here