Da li su mlečni proizvodi baš toliko dobri?

Za sve važi pravilo previše bilo čega može da škodi

777
Foto: profimedia

Stalno se govori da su mlečni proizvodi kao mleko i jogurt važni, ako ne i ključni u izgradnji jakih kostiju i zdravih mišića. Iako je to delimično tačno, i u ovom slučaju treba da važi da previše bilo čega, pa i zdravih namirnica, može da škodi.


Prema istraživanju Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD-u, 65 odsto odraslih ima neki oblik intolerancije na laktozu. Globalno, govorimo o svakoj trećoj ili četvrtoj osobi na svetu. Simptomi intolerancije mogu da izazovu mučninu i u težim slučajevima povraćanje posle konzumacije većine mlečnih proizvoda koji sadrže laktozu, poput sladoleda, sira, mleka itd. Takođe se ne preporučuje pijenje sirovog mleka, prenosi Index.

Previše mlečnih proizvoda takođe može da izazove nadutost i probleme s varenjem. Čak i ako nam ne bude loše od njih, mlečni proizvodi mogu, u slučaju intolerancije na laktozu, da izazovu nuspojave kao što su proliv, grčeva i nadutost. Ako ne možemo jednostavno da varimo laktozu, naš probavni sistem aktivira bakterije u crevima koje se koriste fermentacijom da bi obavile posao. Taj proces može da dovede do nadutosti i gasova.

[wonderplugin_slider id=181]

 

Još jedna od stvari o kojoj se ne priča toliko često je povezanost mlečnih proizvoda i tena. Hormoni koji se mogu naći u komercijalnim mlečnim proizvodima mogu da pogoršaju ten i izazovu akne. Čak i ako varenje laktoze ne izaziva problem, možemo da osetimo druge nuspojave zbog hormona rasta koji se mogu naći u proizvodima. Veruje se da ti hormoni mogu da poremete nivo insulina i da posredno izazovu probleme s kožom.

Punomasni mlečni proizvodi su zdravi, ali i oni imaju svoju negativnu stranu. Prevelika konzumacija istih može da nas dovede u problem s kalorijama. Iako je većina mlečnih proizvoda nutritivna i bogata vitaminima i mineralima, često sadrži i velike količine masti. To nije nužno loša stvar ako imamo zdravu telesnu težinu, ali, ako pokušavamo da smršamo, ovo bi mogao da bude problem. Mršavljenje je povezano s deficitom kalorija u ishrani i treba pripaziti na sitne proizvode poput sira jer nas oni u trenutku mogu dovesti u problem.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here