Dva kita spasena iz zatočeništva i prebačena u utočište u okeanu

114

Dva beluga kita nisu mogla da sakriju svoje oduševljenje nakon što su iz kineskog akvarijuma preseljeni u novo utočište na otvorenom moru.

Sivka (Little Grey) i Belka (Little White) su skoro deceniju bile jedna od glavnih atrakcija akvarijuma Ocean World u Šangaju, gde su u zamenu za ribu izvodile trikove pred publikom.

Pre toga, živele su u Ruskom istraživačkom centru.

Nakon niza godina u kojima su bile odvojene od mora spasila ih je britanska humanitarna organizacija Sea Life Trust, koja ih je i prevezla preko 9.500 kilometara do njihovog novog doma na Islandu. Dva beluga kita zaplivaće otvorenim morem prvi put nakon mnogo godina.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 

Pre nego što budu otpušteni u potpunu slobodu, kitovi će biti smešteni u obezbeđenom Klettsvik zalivu kraj južne obale Islanda, piše portal Lad Bible.

Šef ogranizacije Sea Life Trust rekao je: “Potpuno smo oduševljeni što možemo da kažemo da su Sivka i Belka sigurne u svojim bazenima i što su samo na jedan korak od oslobađanja u svoj novi dom na otvorenom moru.

Nakon opsežnog planiranja i probi, možemo da kažemo da je prva faza njihovog puštanja na slobodu prošla glatko kao što smo se nadali i planirali.”

Kako bi ih izbavili iz akvarijuma i prevezli preko pola sveta, Sivka i Belka, obe ženke, morale su da budu smeštene u specijalno dizajnirane nosiljke u kojima su bile savršeno bezbedne. Kitovi su prvo preveženi kamionom, zatim teretnim avionom, da bi kraj putovanja proveli u lučkom tegljaču.

Foto: Luftika

Srećom, do Islanda su stigle žive i zdrave.

Predstavnici organizacije koja je organizovala spašavanje izjavil su: “Sivka i Belka trenutno se nalaze u specijalnom bazenu i trebaće im neko vreme da se prilagode na svoje novo životno okruženje pre nego što konačno budu puštene u potpunu slobodu u otvorenim vodama Klettsvik zaliva“.

Tim nezavisnih stručnjaka i veterinara bio je sve vreme sa kitovima tokom njihove duge selidbe i potvrdio da su Sivka i Belka žive i zdrave stigle do svog novog doma.

Posebno je dirljivo videti ih koliko su srećne u svom novom okruženju i nadamo se da će uživati kada prvi put slobodno zaplivaju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here