Italijanski gradić prodaje kuće za jedan evro

771

Veće malog italijanskog grada San Pjero Pati donelo je odluku da će stare, napuštene kuće prodavati po ceni od jedan evro s ciljem da ožive ovo mesto smešteno u brdovitom predelu Sicilije.


Zbog migracija i starenja San Pjero Pati je izgubio veliki deo populacije, zato je veće moralo da preduzme hitne mere i korake kako ovaj gradić ne bi nestao.
Oni koji odluče da kupe kuću moraće da je obnove koristeći tradicionalni kamen, drvo i terakotu za krov, i po mogućnosti da za to angažuju domaće zidare.
Ono što ovu lokaciju čini atraktivnom jeste da je udaljena samo 15 minuta vožnje od najbliže plaže i na kraju je nacionalnog parka Nebrodi, zaštićene zone planinskih jezera i šuma.
Veće je glasalo anonimno o ovom projektu, a ideju su dobili od drugog sicilijanskog grada Ganđi koji je privukao interes ljudi širom sveta 2014. godine kada je takođe nudio kuće za jedan evro.
Počeli smo na primeru Ganđija u kojem se ovaj projekat pokazao vrlo uspešnim jer je mnogo kuća prodato„, rekao je gradonačelnik Salvatore Fjore.
Резултат слика за San Piero Patti
Administracija grada će sada proceniti koliko kuća će biti ponuđeno na prodaju, pa će kontaktirati vlasnike. Očekuje se da će prve kuće biti u prodaji sledeće godine. Strani državljani su takođe dobrodošli.
San Pjero Pati je imao 4.000 stanovnika pre 20 godina, dok je danas taj broj smanjen na 3.000. Grad pripada regiji gde je visok procenat nezaposlenih. U poslednjih 16 godina južnu Italiju je napustilo 1,8 miliona ljudi, od kojih je polovina starosti između 15 i 34 godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here