Милијардер поклонио своју фирму добротворном фонду

Размишљао о продаји или берзи

391
Фото: Canva

Милијардер, оснивач бренда Патагониа, рекао је да је своју компанију поклонио добротворном фонду. Ивон Шујнар обавестио је јавност да ће према новој власничкој структури сваки профит који се не реинвестира у пословање компаније, ићи на борбу против климатских промена.


То ће износити око 100 милиона долара годишње, тврди он, у зависности од пословања компаније, преноси Би-Би-Си (BBC).

Патагониа продаје одећу за планинарење и другу одећу на отвореном у преко 10 земаља. Основана је 1973. године, процењен је приход од 1,5 милијарди долара ове године, док се нето вредност Шујнара процењује на 1,2 милијарде долара.

„Упркос својој величини, Земљини ресурси нису бесконачни и јасно је да смо прекорачили њене границе“, рекао је милијардер о својој одлуци да се одрекне власништва.

„Уместо да извучемо вредност из природе и да је трансформишемо у богатство, користимо богатство које Патагониа ствара да заштитимо извор.“

Размишљао о продаји или берзи

Калифорнијска фирма је већ донирала 1% свог годишњег профита локалним активистима и посветила се одрживој пракси. Али у отвореном писму купцима, написао је да жели да уради више. Рекао је да је у почетку размишљао о продаји компаније и донирању новца у добротворне сврхе или да компанију избаци на берзу.

„Али обе опције значиле би одустајање од контроле над пословањем, каже. Чак су и компаније на берзи са добрим намерама под превеликим притиском да стварају краткорочну добит науштрб дугорочне виталности и одговорности“, рекао је он. Уместо тога, породица Шујнар је пренела сво власништво на два нова ентитета. „Patagonia Purpose Trust“, на челу са породицом, остаје контролни акционар компаније, али ће поседовати само 2% њених укупних акција.

Она ће водити филантропију „Holdfast Collective“, америчке добротворне организације „посвећене борби против еколошке кризе“ која сада поседује све акције без права гласа – око 98% компаније.

„Сваке године новац који зарадимо након реинвестирања у посао биће распоређен као дивиденда за помоћ у борби против кризе“, рекао је Шујнар.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here