Ovako izgleda burek od 650 kilograma

711

Hiljade građana okupilo se na Trgu slobode u Tuzli, gde pokušava da se obori Ginisov rekord u pravljenju najvećeg bureka na svetu, koji je pripreman u tepsiji prečnika šest metara.


Burek teži oko 650 kilograma, što je između četiri i pet hiljada porcija, a šest sati je pripreman u lokalnom restoranu, čiji su kuvari razvili kilometar i po jufke.
Резултат слика за burek za ginisa tuzla
Prvobitno planirana porcija ćevapa „hiljadarka“ povećana je na 1.500 ćevapa.
„Podelićemo burek s narodom i deo ćemo poslati službama koje o nama brinu 24 sata, a to su vatrogasci, hitna pomoć, policija i Univerzitetski klinički centar. Naravno, imamo mnogo donacija danas od više privrednih subjekata prema institucijama koje rade s decom“, izjavio je organizator prvog tuzlanskog Gastro show-a, Omer Isović.
Isović je najavio da će u roku od tri meseca stići potvrda da li je oboren Ginisov rekord, te dodao da je do sada najveći burek na svetu napravljen u Ljubljani i prečnika je 5,5 metara, ali nije ušao u Ginisovu knjigu rekorda.
 
„Želeli smo s burekom i s ćevapima skrenuti pažnju domaćoj i svetskoj javnosti na naša tradicionalna jela, iako su Slovenci zaštitili ćevap, on je bosanski i uvek će biti. I još nešto na kraju, burek je s mesom“, poručio je Isović, te otklonio dilemu u vezi s nazivom ovog slasnog jela, kojeg nazivaju još i „kraljem pita“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here