Praznici i tradicije u svetu vezane za bundevu

1472

Bundeva kao tipičana vrsta jesenjeg povrća postala je inspiracija za mnoge zanimljive običaje. Oni su tako jednostavni i zarazni da tradicionalni rituali nekih nacija povezani sa bundevom putuju po svetu i preuzimaju ih i drugi narodi. I u našoj zemlji su mnogi preuzeli dekorisanje kuća i dvirišta izrezanim bundevama u stilu Noći veštica.


 

A kakve tradicije i običaji su vezani za ovaj plod u drugim zemljama?

Amerika: Noć veštica je paganski praznik iz Irske koji se održava uoči praznika svih svetih 31. oktobra. Uz njega su vezani svi sablasni simboli kao što su veštice, slepi miševi, crne mačke, skeleti, a pored toga i bundeva. Ona se savršeno uklopa u tipične boje ovog praznika, crvene, narandžaste i žute boje.

Ovaj običaj raširio se širom Velike Britanije, a nakon kolonizacije Amerike u Kanadi i Sjedinjenim Državana. Konkretno, Amerikanci sa svojim izvanrednim smislom za horor, pretvorili su Noć veštica u jedno specijalno veče kada je dozvoljen apsurd i inat. Uveče se deca oblače u bizarne kostime, šetaju ulicama, u svakoj kući zatraže slatkiše, a ako im ne izađu u susret, u prozor te kuće bace sirova jaja, prevću saksije sa cvećem i sl.

Kanada: Ovde se organizuju odlični festivali i sajmovi bundeva, a konobe i restorani obično pripremaju Halloween zabave za goste.

Сродна слика

Nemačka: Bundeva je popularna u nemačkoj kuhinji, najčešće je koriste za pripremanje supa ili slatkog variva. Takođe je uobičajeno organizovanje izložbi bundeva koje se koriste za dekoraciju u kombinaciji sa jesenjim plodovima, žitaricama, kukuruzom, lukom.

Švajcarska: Bundeva je popularna posebno za pripremu pita i salata,ali i odličnih valjuški. Krajem oktobra, švajcarci dekorišu okućnice rezbarenim bundevama u koje stavljaju upaljene sveće. Dekoracija je istovremeno zabavna i misteriozna.

Belgija: Belgijanci nisu ljubitelji jela od bundeve, ali vole da se takmiče u tome ko će uzgojiti najveći plod. Još više je cenjen neobičan oblik bundeve. Ovakva takmičenja organizuju se svake godine u različitim gradovima.

 

                            Tekvicové sviatky atradície vo svete

 

Tekvica ako typický druh jesennej zeleniny, sa stala inšpiráciou pre zaujímavé zvyky. Sú tak jednoduché a nákazlivé, že tradičné rituály spojené s tekvicou, cestujú veselo po celom svete a infikujú správanie ostatných národov.U nás sa už tiež ujali vyrezávané dekorácie z vydlabaných tekvíc v štýle Halloweenu.


 

A aké miesto v tradíciách má táto plodina v iných krajinách?

 

Amerika: Halloween je pohanský sviatok z Írska, ktorý sa udržiaval v predvečer sviatku všetkých svätých 31. októbra. Patrili k nemu všetky možné strašidelné symboly ako čarodejnice, netopiere, metly, čierne mačky, kostry a nechýbala ani tekvica. Výborne zapadla do typických farieb tohto sviatku, ktorými bola červená, oranžová a žltá. Zvyk sa rozšíril po celom spojenom kráľovstve a po kolonizácii Ameriky aj v Kanade a USA. Hlavne Američania so svojím výnimočným zmyslom pre horory, pri ktorých tuhne krv, zdokonalili Halloween do jedného špeciálneho večera, keď je možné robiť absurdnosti a dokonca schválnosti. Večer sa deti oblečú do bizarných masiek, chodia po uliciach, pýtajú v každom dome sladkosti a kto im nevyhovie, tak mu hodia do okna surové vajce, prevrátia kvetináče alebo zapália pred dverami prskavky.Резултат слика за pumpkin art

Kanada: Tu sa organizujú veľké tekvicové festivaly a veľtrhy a krčmy i reštaurácie zvyknú pripraviť pre hostí halloweenskú párty.

Nemecko: Tekvica je v nemeckej kuchyni obľúbená, zvyknú z nej pripravovať polievku alebo ju na sladko zavárať. Zvykom je aj organizovať výstavy tekvíc, ktoré používajú na dekoráciu v kombinácii s jesenným ovocím, s obilím a s kláskami kukurice.

Švajčiarsko: Tekvica je obľúbená najmä pri príprave koláčov a šalátov, ale aj vynikajúcich tekvicových halušiek. Koncom októbra Švajčiari neodolajú a do vyrezávanej tekvice vložia sviečku. Veď dekorácia pôsobí zábavne a tajomne zároveň.

Belgicko: Belgičanov dužina tekvice veľmi nechutí, ale radi sa pretekajú v dopestovaní čo najväčšieho plodu. A nezvyčajný tvar sa cení ešte viac. Podobné súťaže sa v rôznych mestách organizujú každý rok.

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here