Професор хемије препливаће Дунав, од Шварцвалда до Црног мора

Жели да скрене пажњу колико је Дунав загађен, јер кроз њега свакодневно у мору заврши око четири тоне пластике

535
Фото: Pixabay

Професор хемије из Немачке упустиће се у авантуру препливавања Дунава од његовог изворишта до места где се улива у Црно море, са циљем да скрене пажњу јавности на то колико је ова друга по величини европска река загађена.


Професор Андреас Фатх са универзитета у Фуртвангену током три месеца пливаће до ушћа Дунава у Црно море кроз Аустрију, Мађарску и Србију те завршити само неколико километара од границе Румуније и Украјине. Из пројекта „Чисти Дунав“, који од петка прати Фатха, кажу да кроз Дунав свакодневно у мору заврши око четири тоне пластике.

– Неке земље кроз које Дунав протиче немају ни ефикасни систем рециклаже боца ни разумне начине спречавања стварања отпада. Пластичне боце, кесе и микропластика могу се наћи дуж обала и на речном дну – тврди организација.

Овај 57-годишњи предавач свакодневно ће узимати узорке воде из Дунава. На његово пливачко одело биће причвршћен и пасивни скупљач који ће детектовати стране материје у води. Веб страница пројекта приказиваће резултате брзих тестова узорака.

На овом ће подухвату уз 57-годишњака бити тим који ће одржавати радионице, предавања и акције чишћења реке. Фатху ово није први пут да комбинује науку и екстремне спортове – 2014. препливао је хиљаде километара Рајне како би скренуо пажњу на квалитет воде.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here