Споменули сте нешто и онда вам на телефону искачу рекламе за поменуто?

"Податке могу прикупљати све апликације којима дате одређене дозволе, на пример дозволу за приступ снимачу"

518
Фото: Pexels

Да ли сте били у ситуацији да причате с неким о томе како желите да купите нешто, а касније вам се на друштвеним мрежама почну појављивати огласи који промовишу управо предмет који сте поменули?


Ако јесте, можда сте помислили да вас мобилни телефон прислушкује. Међутим, да ли је то заиста тако? Пре свега треба схватити које све дозволе дајемо свом уређају. Апликације које имате на свом уређају прикупљају гомилу података с вашег телефона.
У условима коришћења треба да буду наведене јасне информације о томе како се прикупљају, чувају и користе подаци, а на корисницима је да пазе која допуштења дају.

На пример, Фејсбук од вас може тражити допуштење за приступ вашем микрофону, фотоапарату, контактима, положају, простору за складиштење, а на вама је да одаберете за шта ћете омогућити приступ. Неке апликације могу да траже приступ и за телефон, СМС, локацију, а постоји и опција Остало. Треба обратити пажњу чему ће тачно апликација имати приступ ако одобрите такву опцију.

„Феномен из психологије“

Информатички стручњак Марко Ракар осврнуо се на овај феномен циљаних огласа, али истиче да ту није реч о томе да нас мобилни прислушкује, него да нам се појављују огласи у вези са предметима које смо већ претраживали на интернету.

– То је више феномен из психологије него стварни догађај. Људи су нешто споменули и онда одједном то почну да примећују. Међутим, ако су гуглали, унели негде, на апликацијама, претраживачима, онда наравно да ће почети да их прате такви огласи –  наводи Ракар за Н1. Додао је и да ту није реч о томе да нас уређај прислушкује.

„Није доказано да је то повезано па се не бих превише узнемиравао око тога.“

Луцијан Царић, стручњак за интернет сигурност, има, пак, нешто другачије виђење. На питање слуша ли нас мобилни када причамо о неком предмету, а потом нам се појаве огласи на друштвеним мрежама, Царић одговара потврдно.

– Апсолутно је могуће, такве податке могу прикупљати све апликације којима дате одређене дозволе, на пример дозволу за приступ снимачу – рекао је Царић за Н1.

Истакао је да то важи и за услугу Hey Google, која такође захтева приступ вашем снимачу. Реч је о услузи захваљујући којој можете покренути одређене радње попут претраживања, добијања смерница до одредишта и израде подсетника. Царић наглашава да апликације могу тражити приступ разним подацима, од локације до снимача.

„Докле год телефон ради, он скупља све податке, и о томе шта сте написали, чак и ако то нисте послали.“

Управо се ти подаци могу користити за циљане огласе, а Царић објашњава да вам се због тога на друштвеним мрежама могу појавити огласи о јакни, патикама или новом мобилном о ком сте јуче причали с пријатељем.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here