Нови покушај лансирања ракете на Месец

Ракета ће се лансирати са три пробне лутке

199
ФОТО: НАСА

Америчка свемирска агенција НАСА саопштила је да ће у суботу поново покушатида лансира своју нову ракету на Месец. Покушај лансирања у понедељак је морао да буде отказан јер се један мотор, од укупно четири, није охладио до потребне температуре за рад, пренео је Би-Би-Си. После разматрања података инжењери верују да сада схватају зашто се то десило. Сматрају да је то повезано с неисправним читањем сензора и да могу да реше проблем на дан лансирања.


Цурење горива, а затим и проблем с мотором током завршних припрема за полетање, навели су НАСА-у да у понедељак одложи лансирање своје моћне ракете на Месец, која би у орбиту око њега понела три пробне лутке у капсули.

НАСА је више пута почињала и заустављала пуњење ракете „Спејс лонч систем“ са скоро милион галона суперхладног водоника и кисеоника. Узрок је цурења високо експлозивног водоника на истом месту где је дошло до цурења током генералне пробе у пролеће.

Ракета је требало да постави капсулу за посаду у орбиту око Месеца. То лансирање би била прекретница у америчкој намери да астронаути поново оду на површину Месеца по први пут откако је програм Аполо окончан пре 50 година, пренела је Бета.

Дуга 98 метара, она је најмоћнија ракета коју је икада направила НАСА, која је надмашила чак и Сатурн V који је астронауте Апола одвео на Месец. Лансирање, кад до њега дође, биће први лет у НАСА програму истраживања Месеца у 21. веку, названом Артемис, по Аполоновој митолошкој сестри близнакињи.

Под претпоставком да први лет, с луткама, тест прође добро, астронаути ће на други лет око Месеца и назад, већ 2024. године. Слетање две особе на Месец могло би да уследи до краја 2025. године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here