Новогодишњи обичаји широм планете

Неки ће вас можда и насмејати..

1588

Нада за добру и успешну годину, носталгичан осврт на прошлост и узбуђење због свега што је пред нама су универзална осећања која углавном сви осетимо на преласку у нову годину.


Поред добрих жеља, планова и очекивања, широм света постоје различити обичаји и веровања везана за начин на који је најбоље закорачити у Нову годину. У неким земљама су прилично различити обичаји од наших. Неки ће вас можда и насмејати.

Аргентина

Ако волите пасуљ – правац Аргентина, тамо је то новогодишња вечера. Наводно доноси срећу и благостање у кућу, а нарочито се односи на успешну каријеру. Осим тога Аргентинци воле током ове вечери да гурају кофер по кући, јер верују да ће на тај начин у новој години више путовати.

Аустрија

Аустријанци за нову годину спремају свечану вечеру са обавезним печеним прасетом који је симбол среће и благостања, а за десерт је неизбежан сладолед од нане и то у облику детелине са четири листа. То су, по веровању, главни услови за осигуравање среће у новој години.

Грчка

Лук се традиционално качи на улазна врата грчких кућа као симбол поновног рођења, напредка и развоја у следећој години. Родитељи на новогодишње јутро пре одласка у цркву децу буде тако што им о главе куцкају лук. За срећу, благостање и просперитет разбијају нар на прагу куће, пре него уђу у њу у Новој години.

Данска

Данци у новогодишњој ноћи воле да се окупе и заједно у поноћ скоче са столица. На овај начин буквално „ускачу“ у јануар и нову годину, плаше и терају зле духове и обезбеђују срећу. Традиција је да се једу велики колачи – Крансекаге, украшени заставицама и прскалицама. Након тога ломе све, јер верују – што више сломе више пријатеља ће имати у јануару и наредној години.

Еквадор

Хиљаде људи излазе на улице како би спаљивали лутке које представљају непријатеље и несреће из прошле године. Направљени од новина, делова дрвета и текстила, ови примерци симболизују све лоше што им се десило прошле године, а требали би га се решити пре уласка у нову.

Естонија

Традиционално, Естонци током новогодишњег дана једу 7, 9, или 12 пута, јер се ови бројеви сматрају срећним. Што више једете, имаћете више хране у новој години. Сматра се да са сваким новим јелом долази нова снага, па што више поједете то ћете енергичнији бити. Не мисли се на читаве порције, већ на део, а део се према веровању оставља духовима који ће посетити кућу у Новој години.

Ирска

Слободне жене у Ирској у новогодишњој ноћи стављају гранчицу бора испод јастука у нади да ће им идућа година донети оног правог. Према њиховој традицији и веровању, треба бити опрезан ко улази у кућу првог јануара. Ако је то висок, црн и згодан мушкарац – срећа.

Тамни мушкарац је супротност у односу на плавокосе Викиншке пљачкаше који су их походили. Прва особа не сме бити плавокоса, црвенокоса, нити жена, јер то доноси несрећу.

Јапан

Будистички храмови широм земље најављују долазак нове године звонима која звоне 108 пута, по једном за сваки људски грех јер према будистичком учењу број 108 означава број грехова које човек направи у једној години и верује се да се на овај начин прочишћава.

Породице се пре поноћи упућују у храмове како би пили саке и слушали гонг. Многи Јапанци верују да их овај чин чисти од прошлогодишњих грехова.

Кина

Кинеска Нова година не прославља се истог датума сваке године и може бити између 21. јануара и 19. фебруара.

Позната по бучном и веселом прослављању које прате парада са змајем, петардама и ватрометима. Бучне прославе са петардама играју важну улогу јер терају зле духове па срећа може да уђе у домове Кинеза који отварају врата змају на челу поворке која се креће улицама током празничних дана.

Обичај да сва врата буду украшена нечим црвеним, јер је црвена боја симбол среће и весеља. Кинески домови, а посебно кухиње су дотеране и угланцане јер је народно веровање да кухињски бог тада путује на небо да извести о њиховом понашању.

Нож се не сме наћи ни у једном дому током тих 24 сата, како се нико не би повредио јер та незгода може да „пресече“ породичну срећу у наредној години. Породице међусобно размењују поклоне и „дрво новца“ које се украшава старим новчићима и папирним цветовима.

Немачка

Немци пре поноћи на тањирима остављају мало хране за после поноћи. Верују да ће на тај начин осигурати залихе у надолазећој години. Воле попити и појести. У новогодишњој ноћи ту су пуњене крофне, али и свиње од марципана које симболизују добру срећу.

Румунија

Румунски сељаци током новогодишње вечери покушавају да комуницирају са својим животињама. Уколико им то пође за руком, сматра се да ће имати среће у предстојећој години.

Русија

Обичај је да на папиру напишете жељу, спалите папир и убаците га у чашу шампањца, а затим га попијете пре поноћи.

Сингапур

У Сингапурску реку сваке године се пушта хиљаде белих кугли које садрже жеље које треба да се остваре у следећој години. Обичај је веома популаран и становницима Сингапура придружују се и бројни странци.

Турска

На преласку из старе у нову годину, обичај је да се отворе улазна врата и да се поспе со по прагу. Ово би требало да породици донесе мир и благостање.

Филипини

На Филипинима се круг од давнина сматра светим симболом, симболизује успех у наредној години. Зато се током новогодишњих празника једе округло воће, људи носе одећу са туфницама за срећу, бацају новчиће и верују да ће им округли облици донети благостање. Филипинске породице за Нову годину украсе трпезу и кућу са много воћа округлог облика. Слично као и Шпанци, неки Филипнци верују да ће тако што поједу тачно 12 воћки у поноћ обезбедити успех у наредној години.

Финска

Дуга финска традиција омогућава предвиђање догађаја у наредној години уз помоћ метала у облику коњске потковице који се истопи, а затим се сипа у хладну воду. Магична предвиђања за следећу годину праве се на основу облика метала који се охлади у води. Тако облик срца или прстена предвиђа венчање у породици, брод симболише путовање, а прасе берићетну годину у којој ће бити обиље хране.

Шкотска

Шкотланђани велику пажњу обраћају на „први корак“, односно особу која прва уђе у кућу након празника. Важно је да први гост који дође у кућу донесе неки поклон за срећу, најуобичајенији поклон је флаша вискија.

У малим рибарским селима, одржавају се церемоније са паљењем ватре на трговима, а вешти млади Шкотланђани као мажореткиње машу штаповима запаљених врхова. Ове ватрене лопте симболишу сунце и прочишћавање света за нову годину. Шкотланђани широм света поштују прославу „Хогманај“ и на улицама певају популарну поему Робија Брнса „Auld lang sune“ написану још 1788., а значи „Добри стари дани“.

Шпанија

Док одбројавају минуте до поноћи Шпанци једу 12 зрна грожђа за срећу и благостање – по једно зрно за сваки месец у наредној години. Ова традиција постоји од 1895. године, а започели су је винари. У Мадриду и Барселони поборници ове традиције окупљају се на тргу да заједно једу грожђе и додају једни другима флашу домаћег вина.

Аустралија

Становници далеке нам Аустралије Нову годину одувају звиждаљкама, трубама, па чак и црквеним звонима, а све се дешава на плажи где се обилно точи шампањац. Не заборавимо спектакуларан ватромет у Сиднеју изнад залива и опере.

А у нашој земљи?

Наше породице немају толико екцентричне обичаје, али „зна се“ шта треба урадити пре новогодишњих празника. Домаћице ће се тако побринути да кућа буде чиста и уредна, прљав веш на минимуму, рачуни плаћени.

Код нас је љубљење драгих људи у поноћ знак пажње и настојање да ове блиске односе задржимо и у наредној години. Обичај да се сви рачуни плате и сви дугови врате пре празника треба да вам обезбеди безбрижан улазак у Нову годину. Верује се да новац треба ставити у сваки новчаник да би следећа година текла у благостању.

Према веровању, први дан у новој години треба почети барем неки мали посао, што значи да ћете у предстојећој години бити вредни и имати посла. У Нову годину сви укућани, а посебно деца требало би да уђу у новој одећи или барем неком комаду одеће који је нов. Ако носите стару одећу значи да ћете се понављати и у следећој години. Верује се да ће особа која вам прва уђе у кућу значајно утицати на ваш живот у наредној години.

Крај године је, јелка је окићена, поклони и новогодишња трпеза су спремни… Да ли имате неки свој обичај, навику или ритуал када је у питању испраћај старе и дочек Нове године?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here