Данас су Благовести, велики хришћански празник

За Благовести се везују и радосни народни обичаји

2049
Фото: СПЦ

Благовести спадају у Богородичине празнике и празнују се од првих дана хришћанске проповеди. Сматра се да је објавом те вести почела и хришћанска историја спасења. Благовести се славе увек 7. априла, девет месеци пре Божића – Христовог рођења.


За Благовести се везује и радосни народни обичаји, и они заштитнички. Наши стари су говорили да се на Благовести завршава зима. Пошто је празник Богородичин, значи женски, многе се жене на данашњи дан моле Богородици за потомство. То је повезано и са размножавањем у природи јер од Благовести креће сетва јарих жита, а верује се и да је данашњи дан срећан за калемљење воћа.

Један од њих савременом човеку, а посебно младима, све више постаје „страни“. То је „ранило“ – када се устаје раном зором, а дан започне песмом.

На овај дан чисте се кућа, двориште, штале, а сво ђубре се обавезно износи из куће и спаљује. Уз ватру се потом веселе и жене и мушкарци, и млади и стари и онда се та ватра прескаче. Онај ко прескочи ватру, тај „обред“ се зове букара, заштићен је од змија. Страх од змија је велики. Толики да на данашњи дан не ваља чак ни причати о змијама.

У неким крајевима Србије упражњавало се да деца иду око куће, лупају у гвоздене предмете и вичу „Бежите змије и гуштери“. Такође, постоји и веровање да се жене на данашњи дан не чешљају, а ваљало би се умити у реци или на неком извору. На Благовести, је добро започети неки већи посао (градња, почетак бизниса, учење) или донети неку већу или чак животну одлуку.

Благовести, као и неки други празници, „указују“ каква ће година бити. Ако је небо ведро – биће година родна, а људи здрави. Такође, и јесен ће бити позна. Према црквеном предању, када је Марија напунила 15 година, након 11 година служења у јерусалимском храму, свештеници су јој саопштили да по закону не може да остане ту, већ да треба да ступи у брак.

Изненађена, Марија им је одговорила да се посветила Богу и да жели да остане девојка до смрти. Тада је првосвештеник Захарија, отац Јована Крститеља, окупио 12 људи из племена Давидова како би једном од њих уручио Марију на чување. И тако је поверена на старање праведном Јосифу, који је тада имао 84 године.

Пола године пошто је првосвештенику Захарији пројавио да ће у дубокој старости добити сина који ће бити Господњи Претеча (Јован Крститељ), исти арханђео Гаврило јавио се девици Марији у Назарету.

Према Јеванђељу, архангел Гаврило се јавио девици Марији обасјан архангелском светлошћу, када је она држала отворену књигу пророка Исајије и размишљала о његовом пророчанству, и саопштио јој да ће родити сина Божијег. Речима архангела Гаврила „Радуј се, благодатна. Господ је с тобом“, отвара се историја Новог Завета и почиње преображај човечанства.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here