Obrovac – iz istorije

7521

Obrovac su 1308. godine osnovali Srbi, a 1526. godine naselje je spaljeno posle Mohačke bitke, kad je tuda prošla vojska na čelu sa Ibrahim Pargalija pašom.

Mesto je dobilo ime po Avarima koje su Srbi zvali Obri. Postoji i teorija da naziv potiče od reči Obar koje je imalo značenje za stanovnika iz zemljanog opkopa, kakve su pravili Avari. U okolini Obrovca, na lokalitetu Rajsov salaš nađen je jedan takav opkop (utvrda od zemlje) kakvi su ostajali iza Avara.

Prema monografiji Samija Borovskog 1699. godine je u Obrovcu bilo 23 domaćinstava. Godine 1722. Obrovac je mesto sa 126 domaćinstava Srba koji su se doselili sa Arsenijem Čarnojevičem 1692. godine.  Srpska pravoslavna crkva je sagrađena 1782. godine. U Obrovcu su Srbi bili većina do 1812. godine, a onda su naseljeni Nemci koji postaju dominantni. Od 1945. opet se većina u selu promenila u korist Srba. Današnji starosedeoci vole da kažu da su „oduvek tu“, ali najveći broj žitelja ipak su kolonisti koji su 1945. stigli iz Bosanske Krupe, Duvna, Bugojna, Livna, Glamoča i drugih mesta zapadne Bosne.

Godine 1897. je pored Obrovca prošao ogranak kanala DTD. Godine 1902. i 1903. kroz Obrovac je sagrađen kameni put kao deo puta od Palanke do Sombora. Željeznička pruga iz Palanke prema Bogojevu je prošla 1908​​. godine.

 

Budite prvi obavešteni o vestima iz opštine Bačka Palanka!
                       Pratite nas i na Facebooku: BPvesti
                       Instagramu: backapalankadesavanja
                       Twiteru:       BPdesavanja

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here