Održano takmičenje učenika u poznavanju istorije

1100

BAČKA PALANKA: U subotu 04. novembra u prostorijama OŠ „Vuk Karadžić“ održano je četvrto takmičenje učenika u poznavanju istorije naše zemlje. Ovogodišnje takmičenje bilo je na temu 800 godina krunisanja Stefana Prvovenčanog, a održano je u okviru niza aktivnosti kojima će tokom ove nedelje biti obeležen Dan škole „Vuk Karadžić“. Nastavnik istorije u OŠ „Vuk Karadžić“ Predrag Vajagić o ovom takmičenju je rekao:

„Takmičenje učenika u poznavanju istorije organizuje se već četiri godine, a organizuje ga Društvo nastavnika istorije Bačke Palanke. Na takmičenjima se obrađuju teme vezane za istoriju naše zemlje. Teme predhodnih godina su bile 1. svetski rat, 2. srpski ustanak i dinastija Obrenović i Stogodišnjica povlačenja srpske vojske preko Albanije. Takmičenje se organizuje u toku prvog polugodišta, jer u drugom polugodištu svake godine imamo takmičenje koje organizuje Ministarstvo prosvete. Pored ovog takmičenja, tokom godine, Društvo nastavnika istorije ima i druge aktivnosti, kao što su smotre, radionice
i slično.“

Ove godine na takmičenju je učestvovalo 10 učenika iz gimnazije „20. oktobar“, kao i 36 učenika iz osnovnih škola „Vuk Karadžić“, „Sveti Sava“, „Desanka Maksimović“ iz Bačke Palanke, OŠ „Braća Novakov“ Silbaš/Despotovo, OŠ „15. oktobar“ Pivnice i OŠ „Žarko Zrenjanin“ Obrovac.

Najbolje rezultate u konkurenciji učenika osnovnih škola postigli su: Bojana Zarupski i Milica Ramić učenice OŠ „Braća Novakov“ Silbaš, Teodora Tomanović iz OŠ „Sveti Sava“ Bačka Palanka i Branislav Šaferik učenik OŠ „Vuk Karadžić“ Bačka Palanka.

Kod gimnazijalaca najbolje znanje na takmičenju pokazali su učenici Anđela Ranđelović i Dušan Pejak.

Svi učenici su nagrađeni knjigom i diplomom. Sledeće 2018. godine tema takmičenja biće Obeležavanje 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here