Pazite šta kupujete onlajn, inače carina može da „odere“

Kada pristigne pošiljka bez računa, carinski službenici moraju na drugi način da utvrde vrednost pristigle robe.

715
Foto: Pixabay

Iz Uprave carina Srbije apelovali su na građane koji poručuju robu preko poznatih internet-sajtova za kupovinu poput Amazona, Ibeja ili Aliekspresa, da se dobro informišu o uslovima carinjenja i plaćanja PDV-a pre nego što naruče robu.


Poznato je da se za pošiljke čija je sadržina kupljena putem interneta, a čija je vrednost veća od 50 evra plaćaju i carina i PDV.

„Svi proizvodi koje kupite na internetu na nekom od pomenutih sajtova, stići će vam poštom u vidu poštanske pošiljke. Poznato je da se za pošiljke čija je sadržina roba kupljena putem interneta, a čija je vrednost veća od 50 evra plaćaju i carina i PDV, dok pošiljke čija je vrednost do 50 evra podležu samo naplati PDV-a u iznosu od 20 odsto“, navodi se u saopštenju na takozvani „Crni petak“, dan kada se širom sveta pazari uz velike popuste.

Podseća se i da se sva roba koja se naručuje „onlajn“ carini po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto na utvrđenu carinsku osnovicu.

„U 90 odsto slučajeva se događa, da pošiljke kupljene preko interneta pristižu bez prateće fakture, na osnovu koje bi mogla da se ustanovi vrednost robe. Carinski službenici osim navedene vrednosti (odnosno računa) za utvrđivanje carinske vrednosti, koriste i druge metode, poput upoređivanja vrednosti slične ili istovetne robe“, kazao je šef carinske ispostave Pošta Beograd Vladimir Knežević, navodi se u saopštenju.

On je istakao da bi prilikom kupovine preko interneta trebalo insistirati da prodavac pošalje fakturu uz pošiljku, jer kada pristigne pošiljka bez pratećeg računa, carinski službenici moraju na drugi način da utvrde vrednost pristigle robe.

„Dešava se i da roba bude kupljena na popustima i akcijama koje više ne postoje u trenutku kada roba pristigne na carinjenje“, naglasio je Knežević i dodao da „ukoliko faktura ne pristigne uz pošiljku, postoji mogućnost da se dogodi da osnovica za carinjenje bude viša, jer u datom trenutku nema načina da se zna da li je roba kupljena na popustu ili ne. Ukoliko se carinska osnovica utvrđuje nakon isteka takvih akcija, kada su cene roba vraćene na veći iznos, obračun zaista može biti veći od stvarno plaćene cene“.

Zbog toga u carinskoj službi savetuju da građani pre izmirivanja carinskog duga zahtevaju od poštanskog službenika obračun uvoznih dažbina na uvid.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here