Praznik države koje više nema: 29. novembar – Dan Republike

1975

Dan 29. novembar obeležavao se nekada kao najveći praznik u bivšoj Jugoslaviji – Dan Republike. Danas je to samo sećanje na oslobođenje države koje više nema.


Šest decenija 29. novembra slavilo se Drugo zasjedanje AVNOJ-a kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu Federativne narodne republike Jugoslavije.
Danas se navršava 77 godina od održavanja drugog zasedanja Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) u Jajcu, na kojem je donešena odluka o federalnom ustrojstvu buduće socijalističke Jugoslavije.
0232934317Grb SFRJ
Tog 29. novembra 1943. godine ustanovljen je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije i objavljeno da je odlučeno da se Jugoslavija izgradi na demokratskom, federativnom principu, kao zajednica ravnopravnih naroda, a kraljevskoj vladi u izbeglištvu zabranjen je povratak u zemlju.
Ovo je bio najradosniji praznik svih republika SFRJ koji se posebno obeležavao. Mnogi su išli na more, izlete, a organizovan je niz događaja u okviru kojih se pevalo, sviralo i govorilo o značaju ovog datuma.
Proglašavana su dva neradna dana tokom kojih su se održavale svečane akademije u glavnim gradovima republika te su dodjeljivana najveća priznanja, ordenje…
Foto: Pinterest
Posebnu ulogu imali su pioniri – đaci prvaci koji su dobijali crvene pionirske marame. Jugoslavijom je predsedavao maršal Josip Broz Tito.
Raspadom Jugoslavije ovaj dan se polako počeo „gasiti“, poslednji put obeležen je u Srbiji 2001. godine, a Skupština Savezne republike Jugoslavije SRJ ukinula ga je 14. novembra sledeće godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here