Preračunavanje u vreme privrednih mera

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 32 od 8. avgusta 1965. godine.

553
Stare fotografije Bačke Palanke

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 32 od 8. avgusta 1965. godine


Da li ćemo jesti samo polubeli hleb?

Crni hleb se u Bačkoj Palanci nije dosad trošio. Kao objašnjenje za tu pojavu navode se dva razloga: tradicija bogatog ravničarskog mesta, koja crni hleb smatra znakom neopravdanog siromaštva, i loš kvalitet što ga je taj hleb imao u vreme kada se proizvodio i prodavao…

– Mi smo najviše stimulisani da pravimo crni hleb – rekla nam je Marija Vladić, šef računovodstva u bačkopalanačkom „Mlinpredu“.

– Jer razlika između cene brašna i crnoga hleba iznosi 34 dinara, dok je kod polubeloga utvrđena na 22, a kod beloga na svega 8 dinara po kilogramu. Sem toga mi obećavamo da bi crni hleb sada bio boljeg kvaliteta nego u svoje vreme. Ali jedna mala anketa, koju smo na brzu ruku sproveli među kupcima, ne pokazuje da su oni skloni da troše crni hleb.

„TURIST“ snizio cene

Nedelju dana posle povećanja cena, radnički savet ugostiteljskog preduzeća „Turist“ doneo je odluku o sniženju. Ovo sniženje iznosi u proseku, za sve artikle, 10 do 30 odsto.

Sniženju će se najviše obradovati abonenti. Umesto 360 dinara, koliko su dosada plaćali za ručak, sada će plaćati 300, a večeru 250 umesto 330 dinara. Snižena je takođe i cena svim prirodnim i veštačkim pićima. Litar rizlinga prodavaće se od sad po 700 (umesto 800), plemenke po 600 (umesto 700), a žilavke po 900 (umesto 1.400) dinara. Cene svim vrstama rakije snižene su za 600 dinara. Umesto dosadašnjih 2.400, rakije će se ubuduće predavati po 1.800 dinara litar. Pivo se više neće prodavati po 220, već po 190 dinara, a kafa, umesto 100, dobijaće se za 80 dinara. Jedino je cena kiseloj vodi ostala nepromenjena – 200 dinara litar.

Preračuvanje kućnog budžeta

Razgovor sa direktorom „Majevice“ Jevremom Miloševim bilo je podne kada smo ga sreli. Iskreno, njega smo u to vreme najmanje očekivali.

Od kuda vi sada?

-Kupio sam nov bicikl preko sindikalne podružnice, pa sam išao malo da ga isprobam. Raduje me saznanje da automobil nije jedino prevozno sredstvo za čoveka.

Pa zar bicikl morate da isprobavate baš u radnom vremenu?

– A, ne! Na godišnjem sam odmoru.

Još nikud niste otputovali?

– Nisam. Nove privredne mere. Moramo prvo da se preračunamo, da vidimo kako stoji kućni budžet.

 

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

I šta su pokazala prva preračunavanja?

-Za godišnji odmor dolazi u obzir samo retko naseljeno ostrvo. Mislim da se jedinio tako mogu odmoriti.

Kada smo već kod privredne reforme, kakve su rezultate dala prva preračunavanja u vašem preduzeću?

-Rezultate sa kojima sam se upoznao pre odlaska na godišnji odmor nosim sa sobom. Imaću dosta vremena da ih analiziram.To će biti najbolji način da razbijem dosadu.

Ipak, niste nam još uvek odgovorili na pitanje.

– Ako svi u kolektivu shvatimo da svako radno mesto osim prava ima i obaveze, smatram da ćemo se naći na pravom koleseku.

Šta vas je najviše naljutilo u poslednje vreme?

-Iz novina sam saznao da je cena jednom kilogramu teletine u Tuzli 1.000 dinara, a kod nas u Bačkoj Palanci, 1.200 dinara. Koliko znam Tuzla nije poljoprivredno – stočarski region.

Na pijaci – cene u padu

Posle naglog poskupljenja na početku sprovođenja novih privrednih mera, u toku protekle nedelje došlo je do pada cena na pijaci. Dok su ranije jaja prodavana po ceni 40 – 45 dinara, sada staju 30 – 35, paradajz 200 (ranije 300), pasulj 130 (ranije 170), a kod ostalih namirnica došlo je do neznatne promene. Crni luk se prodaje po 100 dinara kilogram, beli luk 400, paprika babura 25 dinara komad, ljuta 15 dinara komad, bundeve 50 dinara kilogram, boranija 150, mrkva 100, jabuke 100 – 200, kajsije 150 – 200, kupus 100, ringlovi 80, mlad kukuruz 30 dinara klip, kukuruz 70, sir kravlji 400, sir ovčiji 800, kajmak 750, maslac 1.400, par živine 3.000 dinara.

Visoka pobeda u prijateljskoj utakmici

Bačka – Slavija (Novi Sad) 10:0 (5:0)

Igralište Bačke. Gledalaca 300. Sudija Mišić iz Novog Sada.

Strelci: Aprcović 4, Redenc, Miškov, Plačkov, Stanišić, Dolezar, Đukić.
Bačka: Zorić (Jugović), Latković, Rac,Dolezar, Plačkov, Milutinović, Rajšp, Miškov, Stanišić, Redenc, Aprcović.

Iako su postigli deset golova, igrači Bačke nisu potpuno zadovoljili, jer su, s obzirom na slabu igru protivnika i bezbroj šansi, mogli postići još toliko golova….

U drugom delu utakmice u timu Bačke igrali su još i Perković, Gajić, Višekruna, Đukić, Đurica i Jugović, koji su pokazali da u narednim ligaškim okršajima Bačka može na njih najozbiljnije računati. Najviše su nam se svideli Perković i prodorni Đukić, koji je između ostalog iz solo prodora postigao efektan gol…

POGLEDAJ: Vremeplov „Nedeljne novine“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here