Nemački TÜV objavio izveštaj najlošijih polovnjaka do 11 godina starosti

Ako planirate uvoz auta iz Nemačke, pogledajte koje modele ne biste trebali uzimati

734
Foto: Hadrian/Shutterstock

Planirate kupovinu polovnog automobila i želite da izbegnete kasnije troškove i probleme? Možda vam od pomoći biti najnoviji TÜV izveštaj.


Svaki vozač sanja o dobro održavanom, ekonomičnom i izdržljivom automobilu. Trajnost automobila već godinama opisuju TÜV-ovi izveštaji koji su zasnovani na rezultatima nemačkih tehničkih pregleda i obaveštavaju o neispravnosti modela starosti 2-3, 4-5, 6-7, 8-9 i 10-11 godina.

Statusi pojedinih modela u TÜV izveštajima pokazuju ne samo njihovu trajnost, već i pouzdanost njihovog servisiranja. A ovo je važno ako nameravate da kupite polovnjak iz Nemačke.

Najneispravniji automobil prema TÜV-u starosti 2-3 godine: Dacia Logan

Stopa kvarova: 11,6%

Reč je o drugoj generaciji Logana. Niskobudžetni modeli nemaju lak život. Retko ko brine o njihovom stanju. Nakon 2 ili 3 godine, broj otkrivenih kvarova trebalo bi da bude mali. Uostalom, reč je o automobilima kojima je upravo istekao garantni rok i koji su tokom njegovog trajanja najverovatnije bili servisirani u ovlašćenom servisu.

Najneispravniji automobil prema TÜV-u starosti 4-5 godina: BMW Serije 5 i BMW Serije 6

Stopa kvarova: 16,8%

Najveće iznenađenje u celom izveštaju. U teoriji, skupi, često uredno servisirani ili još uvek pokriveni garancijom automobili ne bi trebalo da imaju ni najmanjih problema sa prolaskom obaveznog tehničkog pregleda. Kada pokušavate kupiti polovni BMW Serije 5 ili tehnički srodnu Seriju 6, trebalo bi proći vrlo detaljan pregled, jer su ovi automobili tehnički vrlo komplikovani.

Najneispravniji automobil prema TÜV-u starosti 6-7 godina: Fiat Punto

Stopa kvarova: 23,3%

Treća generacija urbanog Fiata ima dugu i živopisnu istoriju. Debitovao je kao Grande Punto, nakon redizajna iz 2009. godine preimenovan je u Punto Evo, da bi se u periodu 2012-2018. prodavao jednostavno kao Fiat Punto.

U svetlu rezultata koji je objavio TÜV iznenađujuće je da se Punto u izveštaju ADAC-a, na osnovu poziva za pomoć na putu, veoma dobro kotira. Sa druge strane, prednost ovog modela je njegova jednostavna konstrukcija i dobra dostupnost rezervnih delova, što smanjuje troškove servisiranja.

Najneispravniji automobil prema TÜV-u starosti 8-9 godina: Renault Kangoo

Stopa kvarova: 31,8%

Jedan od veterana tržišta, automobil koji se proizvodio veoma dugo, je druga generacija modela Renault Kangoo. Francuski kombi, popularan je među firmama i malim privrednicima, ali i u putničkoj verziji, zbog svoje prostranosti i velikog prtljažnika.

Kako se navodi, problemi su uglavnom posledica zanemarivanja tokom eksploatacije. Ipak, konstrukcija ovog vozila je jednostavna, pa bi se uz malo dobre volje nedostaci mogli brzo i jeftino otkloniti. Pogotovo što zbog jednostavne mehanike i dobre dostupnosti rezervni delovi za Kangoo nisu skupi.

Najneispravniji automobil prema TÜV-u starosti 10-11 godina: Dacia Logan

Stopa kvarova: 36,8%

I prva generacija modela Logan nije se proslavila u TÜV izveštaju. Kako se navodi, Loganovi problemi sa periodičnim tehničkim pregledima ne iznenađuju jer je ovo ipak niskobudžetni model, prema kome se mnogi vozači ponašaju upravo na takav način – potreban im je da omogući da putuju od tačke A do tačke B uz najmanju moguću cenu.

Popravke i servis? Obično samo onda kada je nužno neophodno. Ipak, Logan I je u potpunosti baziran na mehanici starijih Renault modela. To znači da su popravke lake, baš kao i pristup jeftinim zamenskim ili polovnim delovima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here