Шта да радите у случају удеса или квара аутомобила у Грчкој?

Корисне информације за све који се спремају за пут до Грчке аутомобилом

172
Фото: РТВ

Замислите да се налазите 700 км од куће и да вам се поквари ауто или да доживите саобраћајну незгоду. У таквој ситуацији не желите да јурите локалне мајсторе и шлеп службе, већ желите да имате некога ко вам гарантује да нећете бити преварени и остављени у некој недођији.


У сезони одмора, многи иду колима ка Грчкој, па на жалост постоји и вероватноћа да дође до удеса у другој земљи, пише портал Грчка инфо.

Шта урадити када дође до удеса?

Прво позовите „кол-центар“ осигуравајуће куће код које сте купили „Помоћ на путу“. Објасните проблем и строго пратите њихова упутства, како се не бисте довели у ситуацију да сами плаћате разне трошкове који би требало да буду покривени.

Уколико нема повређених и велике материјалне штете, попуните Европски извештај о саобраћајној незгоди. У супротном, обавезно позовите полицију.

Наравно, уколико је било шта спорно, тј. ако се са другим возачем не слажете по питању кривице, редоследа догађаја или других околности, обавезно позовите полицију. У Удружењу осигуравача Србије препоручују да увек инсистирате на доласку полиције.

Прикупите што више документације и података о возачу/власнику возила и самом возилу, укључујући полицијски записник (оригинал или оверену копију) или Европски извештај о незгоди, број полисе осигурања и назив осигуравајућег друштва које ју је издало, по могућности и копију полисе осигурања, изјаве учесника у незгоди, копије личних докумената и саобраћајне дозволе, лекарску документацију уколико је било повређених, записник о оштећењу (он може да се добије и у домаћем осигуравајућем друштву по повратку у Србију)…

Направите фотографије места удеса – обзиром да данас готово сваки мобилни телефон има камеру, то не би требало да буде проблем.

Када дође полиција

Након што полиција направи увиђај питајте полицајце како да дођете до записника, а обавезно узмите и потврду/забелешку да је полиција долазила на лице места.

Ако вас је ударио грчки држављанин

Уколико вас је, на пример, у Грчкој ударио Грк, обраћате се домаћој осигуравајућој кући код које је кривац осигуран.

Прво телефоном контактирајте осигуравајућу кућу, како би вам дали информације о потребној документацији коју треба да поднесете, начину подношења и слично.

Одштетни захтев можете да поднесете лично, да пошаљете мејлом или поштом, а можете да користите и услуге адвоката или агенције овлашћене за ту врсту посла. На интернет сајту сваке осигуравајуће куће можете наћи мање или више корисне информације по овом питању.

Треба урадити тзв. снимање штете, тј. направити записник о оштећењима, у осигуравајућој кући кривца незгоде.

Ако вас је ударио странац

Уколико вас је, на пример, ударио Бугарин у Грчкој, снимање штете, тј. прављење записника о оштећењима можете да направите у било којој осигуравајућој кући. Тада одштету плаћа Биро зелене карте земље у којој се удес догодио.

Мораћете да сачекате неко време на полицијски записник, а дужина чекања зависи од земље, града, оптерећености полиције и других фактора.

Дакле, ако вас је у страној земљи ударио држављанин те земље, обраћате се осигуравајућој кући код које је он осигуран, а ако вас је ударио држављанин друге земље (нпр. туриста исто као и ви), обраћате се Бироу зелене карте земље у којој се удес догодио.

Уколико успете да прикупите сву документацију током одмора, можете захтев да предате лично, а уколико се вратите у Србију шаљете га поштом или имејлом (уколико та осигуравајућа кућа има партнера у нашој земљи, обратите се њима).

Снимање штете у Србији?

Снимање штете можете да обавите и у Србији, али се то не препоручује пошто може доћи до компликација приликом изласка из земље. Зато је најбоље да то обавите у земљи у којој се налазите.

Судска пресуда

Прекршајни поступак траје кратко, након чега уз референтни број са полицијског записника добијате судско решење у полицији или ће вам бити послато поштом.

Када су у питању незгоде са тежим последицама, ситуација се донекле компликује, али добићете све информације од полиције или осигуравајуће куће.

Шта ако кривац нема Зелени картон?

Уколико је кривац за удес грчки држављанин, не постоји никаква потреба за зеленим картоном. Чак и ако је кривац такође странац у земљи у којој се удес догодио, то неће бити проблем уколико је аутомобил регистрован у земљама које спадају у потписнице Мултилатералног споразума (МА) о Зеленој карти, а то су следеће земље: Аустрија, БиХ, Бугарска, Белгија, Чешка Република, Кипар, Немачка, Данска, Шпанија, Естонија, Француска, Финска, Велика Британија и Северна Ирска (укључујући Каналска острва и острво Ман), Грчка, Мађарска, Италија, Ирска, Луксембург, Литванија, Летонија, Малта, Холандија, Португалија, Пољска, Румунија, Шведска, Словачка, Словенија, Хрватска, Швајцарска (укључујући Лихтенштајн), Андора, Норвешка и Исланд.

Овај споразуму нису потписале следеће земље: Македонија, Албанија, Русија, Турска, Белорусија, Украјина, Молдавија, Израел, Иран, Тунис, Мароко.

Шта ако сам ја крив за удес?

У том случају потрудите се да се све заврши Европским извештајем о незгоди, осим, наравно, уколико има повређених или је материјална штета велика. Уколико дође полиција постоји вероватноћа да ћете добити и казну.

Шта ако је кривац возио неосигуран (нерегистрован) аутомобил?

У том случају треба да се обратите Гарантном фонду земље из које потиче возило које вас је ударило.

Шта када не знате шта да радите?

У том случају можете да добијете савет од нашег Ауто-мото савеза, позивом на број телефона +381 1987 (или +381 11 333 1200).

У случају већих компликација можете да позовете Удружење осигуравача Србије на број +381 11 2927-900 или Удружење корисника осигурања на број +381 11 3619-181.

Такође, можете да се обратите Бироу зелене карте земље у којој се налазите:

Македонија (Скопље) +389 2 3136 172 Грчка (Атина) +302 10 32 23 324, 32 36 562 Бугарска (Софија) +389 2 981 1103 Бројеви телефона хитних служби у иностранству – 112.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here