У Турску и Италију без негативног теста и доказа о вакцинацији

На годишњи одмор у ове две земље можете и без "корона статуса"

142
Фото: Pixabay

Пред почетак туристичке сезоне, Турска и Италија су објавиле у среду (01.06.), да ће улаз у земљу бити слободан, односно без потребне документације о корона статусу путника.


За улазак у Турску од 1. јуна неће бити потребни потребни негативни ПЦР или антигенски тестови, саопштено је из МУП-а те земље. За грађане Србије то пак, значи да сертификат или ПЦР/антигенски тестови неће бити потребни уколико се граница прелази копненим путем, док ће они који путују авионским превозом и даље морати да имају доказ о вакцинацији или негативном тесту. Како euronews.rs незванично сазнаје, постоје најаве да ће и за путнике у авио-превозу у наредним данима бити укинути ови услови.

У саопштењу Министарства унутрашњих послова се наводи да ће Турска укинути тестове као услов за улазак у земљу преко свих друмских прелаза.

„Процењујући тренутну ситуацију у вези са пандемијом коронавируса, од 1. јуна за улазак у земљу преко свих граничних прелаза није потребан извештај о негативном ПЦР тесту или негативан брзи антигенски тест“, саопштено је из Министарства.

Италијанске власти су објавиле да се од 1. јуна укидају сва правила за улазак у земљу. Министарство здравља ове земље је саопштило да за улазак у Италију неће више бити потребна ковид пропусница, односно негативан тест.

Од 1. јуна сви путници, без обзира на земљу порекла, више неће морати да поседују важећи сертификат о вакцинацији, опоравку или тестирању приликом доласка у Италију. То значи да ће свим туристима бити дозвољен улазак без ограничења.

Италија је једна од земаља ЕУ која је задржала нека од најстрожих ограничења због високе стопе заразе коју је регистровала у раним фазама епидемије. Међутим, с обзиром на то да је летња сезона путовања пред вратима и да је већина других земаља ЕУ/ЕЕА укинула услове за улазак у земље, Италија је одлучила да учини исто.

Осим тога, верује се да одлука италијанских власти прати и ниске стопе заразе, као и високе стопе вакцинације.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here