Zaleđena stakla na vozilu nikako ne polivajte vodom

Evo kako da brzo uklonite sneg i led s vetrobranskog stakla

316
Foto: Pixabay

Mnogi vozači ovih dana susreću se sa mrazom i smrznutim vetrobranskim staklima. Nemački autoklub (ADAC) upozorava de ne pribegavate brzim rešenjima i da ne odmrzavate stakla vrućom ili mlakom vodom.


Nekima se žuri na posao i to im je veliki problem zbog gubitka vremena. Ako nabrzinu polijete stakla, to vas može koštati napuknuća ili oštećenja stakla, navode oni.

Umesto kipuće vode, neki vozači često koriste mlaku ili hladnu vodu. Nadaju se da će izbeći opasnost od pucanja stakla na automobilu. Problem nije rešen ako koristite vodu niže temperature. Umesto toga, bitna je temperaturna razlika između stakla i vode. Kad je spoljašnja temperatura vrlo niska, čak i mlaka voda može da bude opasna za stakla vozila. To je obično 30 do 35 stepeni. Mnogi stručnjaci takođe, zbog istog razloga, ne savetuju ni polivanje hladnom vodom.
Naravno, stvari se ubrzavaju s toplotom, tako da prvo što treba da uradite je da startujete motor. Uključite grejač na režim odrmzavanja ili maksimalnu temperaturu. Strujanje vazduha naravno treba da bude usmereno ka vetrobranskom staklu. U zavisnosti od automobila, vazduh bi trebalo da bude topliji za oko pet minuta, kada će započeti da topi led na vetrobranskom staklu.

 

Uključite klima uređaj, koliko god ovo zvučalo besmisleno. To će pomoći u uklanjanju vlage iz vazduha i sprečiti zamagljivanje prozora. Dakle, moraćete samo da uklonite spoljni led. Ono što takođe pomaže je da se isključi recirkulacija vazduha, pošto spoljni vazduh ima manje vlage.

Ako preko vetrobranskog stakla (i drugih delova automobila) ima puno snega, vreme je da ga (nežno) uklonite mekom četkom. Kada dođete do sloja leda na „šoferci“ i prozorima, vreme je da malo hemije olakša stvari. a za to koristite sprej za odmrzavanje. Možete ga kupiti u prodavnici auto opreme ili benzinskoj stanici, a možete primeniti „uradi sam“ princip, koristeći lako dostupne sastojke. Koristite bocu s raspršivačem, napunjenu jednu trećinu vodom i dve trećine izopropil alkoholom.

Sačekajte par minuta da sredstvo počne da deluje, a zatim plastičnim grebačem uklonite led. Nikada ne koristite metalni alat, jer može ostaviti ogrebotine na staklu ili ga oštetiti.

Kada sve odradite, bićete nagrađeni čistim staklima i „dobrim pogledom“. Nemojte započinjati vožnju dok sav led i zamagljenja nisu uklonjeni. Bolje sačekajte par minuta u automobilu dok grejač ne odradi posao do kraja.

Kako sprečiti zamrzavanje prozora?

Postoje jednostavni načini da sprečite zamrzavanje prozora automobila preko noći. Jednostavno pričvrstite komad folije ili kartonsku kutiju ispod brisača vetrobranskog stakla.
Čiste prozore obećava i boca s toplom vodom na centralnoj konzoli, koju ćete staviti pola sata pre polaska ili preko noći. Toplina vode otopiće led ili sprečiti njegovo stvaranje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here