Razlike sezonskih alergija i infekcija sličnih gripu

588
Фото: Pixabay

Činjenica je da se širenje epidemije virusa korona vremenski poklapa sa početkom sezonskih, odnosno polenskih alergija i kijavica, ali infektološkinja Ivana Milošević jasno pravi razliku između ovih pojava i ističe onu ključnu – alergije ne prati povišena temperatura.


Ona je rekla da je onima koji imaju alergijski problem i dobijaju ga iznova svakog proleća već jasno kakvi su simptomi koje bi trebalo da prepoznaju.

„Uglavnom uzimaju lekove za alergiju, one najjednostavnije, antihistaminike, koji dovode do olakšanja. To olakšanje se neće desiti kod Covid-19. Drugo, osobe koje imaju alergiju, nemaju povišenu temperaturu, što se uglavnom događa kod onih koji imaju koronavirusnu infekciju“, kazala je za RTS Milošević.

[wonderplugin_slider id=181]

 

Prema njenim rečima, pored povišene temperature, simptomi koji ukazuju na virus korona su infekcija gornjih disajnih puteva, kašalj, kod pojedinih i malaksalost i bolovi u mišićima i zglobovima.

„To je svakako različito od alergije. Može se reći da podseća na početak gripa“, navela je Milošević.

Dodala je da je početkom marta, kada je otkriven prvi slučaj virusa korona, u Srbiji još cirkulisao virus gripa, tako da je paralelno rađen test i na grip i na Covid-19. Sada, kaže, postoji i grip, ali u znatno manjoj meri.

Pogledaj: Odgovori na najčešća pitanja o novom Korona virusu

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here