7 предлога за ручак који ће вам се сигурно свидети

Освежите свој јеловник са седам нових јела

2579
Фото: Pixabay

Шта ћу данас за ручак? Колико пута сте само помислиле или изговориле ову реченицу?


Уколико је понављате готово сваког дана ово је одличан прелог за вас, пише Stvarukusa.rs

Није проблем скувати, проблем је пронаћи свакодневно инспирацију, а да се јеловник не сведе на 4 састојка. Сваки дан исто, само са другим зачинима.

Уколико и ви мучите овакву муку, ми имамо решење за вас. Ово су предлози за ваш ручак у наредних 7 дана.

Мусака од тиквица

Потребно је:

1 кг младих тиквица
3 – 4 струка младог лука
1 шаргарепа
150 г куваног интегралног пиринча
2 јајета
200 мл павлаке
2 – 3 кашике першуна
2 чена белог лука
100 г ренданог сира

Потребно време за припрему јела: 45 мин

Тиквице опрати, ољуштити и насећи на колутове или листове, посолити их и оставити да одстоје и пусте воду, опрати их под млазом хладне воде. Пиринач скувати и оцедити од воде. Ватросталну посуду подмазати са врло мало уља, ставити ред тиквица, преко тиквица пола поврћа, преко поврћа насецкан першун и нарендани сир, опет тиквице па остатак поврћа, першуна и наренданог сира. На крају завршити са тиквицама. Пећи у рерни око 20 минута на 180 степени. Умутити јаја, додати павлаку и мало першуна и тиме прелити мусаку, ставити мало вегете одозго и вратити у рерну још 5 минута да се запече. Пријатно!

Izvor: Shuttestock

Ћуфте у сосу од мирођије

Потребно је:

400 г млевеног меса
једна главица лука
једно јаје
шоља пиринча
зачини

Сос:

једна везица мирођије
6 дцл млека
1 дцл павлаке
0,5 дл уља
3 кашике брашна

Потребно време за припрему јела: 45 – 60мин

Замесити ћуфте и мале куглице скувати у сланој води – око 30 минута. За то време скувати и припремити пире кромпир који може да се служи као прилог.

Сос од мирођије: На уљу кратко попржити мирођију уз додатак мало першуна. Додати брашно и попржити уз стално мешање и додавање млека и на крају соли. Кад је сос готов додати павлаку и добро промешати – сос треба бити ређи него иначе јер у њега треба ставити ћуфтице.

Запечене палачинке пуњене спанаћем

Потребно је:

За палачинке:

250 г брашна
3 жуманца
2 – 3 дцл млека и воде

бешамел сос
1 л млека
80 г брашна
80 г маслаца
мало нарибаног орашчића
мало соли, бибера
шака свеже нарибаног пармезана

Смеса за пуњење палачинки:

500 г спанаћа
200 – 300 г крављег сира
шака пармезана
једно јаје
мало орашчића, соли, бибера
30 г маслаца

Потребно време за припрему јела: 60 – 75мин

Најпре умесити палачинке од жуманаца, брашна, млека и воде, посолити те их испећи као обично. Идеално је да посуда није превелика, али у сваком случају касније их треба исећи на комаде дугачке 8 – 10 цм.

Бешамел: Растопити маслац, додати брашно и мешати док не почне пенити. Тада полако додавати хладно млеко и кувати десетак минута. Пред крај додати соли, папра и свеже млевеног орашчића. Ставити са стране и кад се прохлади додати шаку свеже нарибаног пармезана.

Смеса за пуњење: Очистити, опрати шпинат и грубо га насећи. У мало дубљој посуду ставити маслац и спанаћ, посолити и пустити да се на јачој ватри скува. Ако је потребно ставите поклопац у почетку, али га скините када спанаћ пусти воду јер она мора потпуно искувати. Када се смеса мало охладила, умешајте сир, јаје, шаку свеже нарибаног пармезана, орашчић и све добро измешајте. Пробајте да ли треба додати соли. Припремите ватросталну посуду или пекач у који ћете слагати замотане палачинке. Намазати пекач маслацом и на дно ставити слој бешамела.

Палачинке издашно намазати смесом од спанаћа и сира, затим додати кашику бешамела и премазати смесом за пуњење. Заролати и ако је потребно изрезати заролану палачинку на комаде од 8 – 10 цм. Слагати палачинке једну поред друге. Остатак бешамела богато намазати на палачинке и пазити да уђе између сваке од њих. Посути пармезаном и ставити још понегде комадиће маслаца. Ставити у загрејану рерну на 200 степени и пећи петнаестак минута док се не ухвати фина корица.

Крем супа од кромпира са крутонима

Потребно је:

6 – 7 већих кромпира
1, 5 дцл павлаке за кување
сол и бибер по жељи
стари хлеб
маслиново уље
зачини по жељи

Потребно време за припрему јела: 35 – 45мин

Крутони: Хлеб насећи на фине, прилично једнаке коцкице од 1 цм. У посуду сипати маслиново уље и зачине према жељи. Додати коцкице хлеба и лагано промешати. Све истрести равномерно у плех на који сте претходно ставили папир за печење и ставити у рерну угрејану на 250 степени. Пећи око 8 минута или онолико колико је потребно вашем шпорету да буду фино просушени, не изгорели.

Супа: Неколико већих кромпира ољуштите, нарежите на коцкице и ставите у лонац да се кува.

Кувајте 20 – 25 мин. Након што се кромпир скувао узмите штапни миксер те измиксајте кромпир у лонцу са водом са којом се кувао. Након што сте измиксали проверите густоћу, ако вам се чини прегусто, долијте мало кипуће воде. У смјесу додајте врхње за кување и промијешајте. Посолите и попаприте по жељи. Након додавања састојака по жељи прокувајте супу још 3 – 4 минуте.

Пилећи филе у сенфу и сусаму са интегралним пиринчем

Потребно је:

4 филеа
1 равна кашичица вегете или по укусу
1 равна кашичица морске соли или по укусу
1 кашика сенфа
3 кашике сусама
3 кашике уља

Потребно време за припрему јела: 30мин

Филе посолити, попрашити вегетом и бибером, по потреби. Премазати сенфом са обе стране те уваљати у сусам. Кратко пропржити на угрејаном уљу па смањити температуру. Скувати интегрални пиринач и послужити.

Кромпир чорба са пилетином

Потребно је:

500 г пилећих прса
једна главица лука
2 – 3 чена белог лука
2 шаргарепе
кромпир
зачини
брашно

Потребно време за припрему јела: 40 – 50мин

На мало уља пропржите лук и бели лук. Кад постане стакласт, додајте пилећа прса изрезана на коцкице, и шаргарепу. Пропржите све заједно, додајте повртну коцку, чашу воде и кувајте. Кад је месо омекшало, додајте поврће по жељи и кромпир изрезан на коцкице. Долијте још воде и кувајте 25 мин, односно док се кромпир не скува. Посолите по потреби. Кад је чорба скоро готова, припремите запршку. На мало уља пропржите зачинску паприку, додајте брашно и брзо мешајте да се не згрудва. Долијте воде из чорбе и мешајте док не прокључа. Затим запршку прелијте у чорбу, промешајте и наставите кувати још десетак минута. Чорбу пред крај зачините бибером, першуном и чиллијем.

Гурманска пилећа салата

Потребно је:

пилећа прса
мања зелена салата
парадајз, краставац, паприка, млади лук
мало панчете
2 кувана јаја

Прелив:

2 кашике павлаке
1 кашика сенфа
кечап и мајонеза
1 кашика балзамика
1 кашика маслиновог уља
1 чен белог лука

Потребно време за припрему јела: 25 – 35мин

Пилећа прса изрежите на мале коцкице и пропржите. Пред крај убаците у посуду и танке, мале комадиће панчете да се заједно пропржи. Поврће очистите и насецкајте. Тврдо скувајте јаја и нарежите их на осмине. За прелив измешајте све састојке.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here