Ауто-мото спорт

Седам деценија постојања АМК „Бачка“

209
Извор: Недељне новине

Сваке календарске године, Друштво преко своје сталне Комисије за спорт, доноси планове о одласку на ауто-мото такмичења, са коликим бројем такмичара учествује и у којим дисциплинама ће наступити.


На традиционалном такмичењу поводом дана ослобођења Бачке Паланке, 20. октобра 1976. године, Душко Пандуров у класи 785 ццм у генералном пласману је био први. Друго место освојио је Душан Миклушев, а треће Ђорђе Ђаковић. У класи 1150 ццм први је Мирко Сантрач, други Србислав Срдић и трећи Милан Бурсаћ. На ауто-релију „Сутјеска 76”, запажен резултат остварио је Миленко Јанић, освојивши треће место, а исте године на војвођанском релију, понавља исти резултат.

Следеће године, 21. маја 1977. године, одржан је ауто-рели у Бачкој Паланци „Младост 77” на којем су узели учешће чланови Друштва, на челу са председником Комисије за спорт, Стевом Пандуровим. У конкуренцији 34 ауто-мото друштва Војводине, АМТК Бачка је освојила друго место у генералном пласману. Међу најуспешнијим нашим такмичарима, на овом покрајинском такмичењу 1977. били су: Јарослав Бађонски, Јан Кудрон и Драган Ковачевић.

Исте године, поводом дана ослобођења нашег града, организован је традиционални ауто-рели на релацији Бачка Паланка – Бачки Петровац – Бачка Паланка. Највећи успех на овом релију имали су браћа Душко и Драган Пандуров и Драган Ковачевић у класи 785 ццм, док је у класи 1150 ццм први био Мирко Сантрач, други Слободан Лазаревић, а треће место освојио је Младен Срдић. У класи преко 1150 ццм, најбољи је био Јан Кудрон, затим Петар Пандуров други и трећи Јарослав Бађонски.

Резултати са овог такмичења чланова-спортиста АМТК Бачка, се бодују за учешће на републичком такмичењу. У Бачкој Паланци је 11. јуна 1978. године одржан ауто-рели „Младост 78”, који се бодује за Војвођанско првенство. Организатор такмичења је АМТК Бачка, на коме је учествовало 90 такмичара, екипно прво место је освојило АМД Магнет из Сомбора, а АМТК Бачка био је други. У појединачној конкуренцији у класи 785 ццм, Душко Пандуров је трећи, а Драган Ковачевић је освојио 5. место. У класи преко 1150 ццм, први и други су Јан Кудрон и Јарослав Бађонски, а четврти, пети и шести су били Драган Пандуров, Владимир Жилаји и Ђорђе Малетин.

На XV ауторелију „Сутјеска 79”, од 2. до 4. јула 1979. године, учествовало је 3.000 возача у три такмичарске категорије: у класи до 750 ццм, од 850-1300 ццм и преко 1300 ццм, на коме је узело учешће и АМТК Бачка, чији је такмичар Мирко Сантрач освојио 19. место, затим Миленко Јанић на 31. позицији.

Ауто-мото рели „Сутјеска 82” одржан је од 2. до 4. јула 1982.године на коме је учествовало 3.000 такмичара, међу њима 9 чланова АМТК Бачка. „Наши такмичари кренули су из Новог Сада, затим преко Шапца, Зворника и Власенице, где на 199. километру имају временску контролу, настављају преко Сокоца, Рогатице и Фоче, до циља на Тјентишту”, истакао је председник УО АМТК Бачка, Миленко Јатић.

Ера мото-кроса на стази поред Визића

Први мото-крос у Војводини, одржан је у недељу 30. септембра 1979.године, на новоизграђеној стази у „Марковом долу” крај Визића, учествују најбољих тридесет двоје мотициклиста из Југославије, у класи мотора до 250 ццм, у организацији АМТК Бачка из Бачке Паланке, а покровитељи су АМС Војводине и „Нафтагас” Нови Сад, а председник Почасног организационог одбора, је народни херој Марко Перичин – Камењар, чије име носи новоизграђена стаза у Визићу.

На овом престижном такмичењу савезног значаја, за Велику награду Војводине „Визић 79”, победник је Марјан Авбељ, на Yamahi 250 ццм, који је и одбранио шампионску титулу на овој стази. Други је био Нику Шинкович, а трећи Марјан Шамец.

За наш клуб АМТК Бачка, возили су Александар Живановић и Павле Мирковић, пред преко 3.000 гледалаца. Све похвале за организацију овог престижног савезног такмичења и припрему саме стазе, упућене су АМТК Бачка од стране АМСЈ. Одмах следеће 1980. године, дана 19. октобра, одржан је југословенски мото-крос „Визић 80“, на коме су возачи АМС Војводине били представници нашег Друштва. Комисија за спорт и кампинг туризам АМТК Бачка, на време је приступила припремама такмичења, где су се укључили паланачки (Стево и Перо Пандуров), републички и савезни функционери, оспособљени за организацију и суђење мото-рели спорта.

На такмичењу је учешће узело 60 такмичара. У I лиги је прво место заузео Марјан Авбељ, друго Нику Шинкович, а треће Жељко Живодер. У II лиги, најбољи је био Андреј Мајер, друго место је освојио Андреј Секелшек, а треће Стане Паучур. Наше Друштво је представљао Стеван Станојев, члан репрезентације Војводине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here