Ево како да направите прелепе новогодишње медењаке

Шарени празнични колачићи

11626
Фото: Pexels

Припреме за Божић и Нову годину су у пуном јеку, а скоро свако домаћинство ће да замирише на заносне колачиће. Ми вам пишемо о рецепту и начину израде како да ваши новогодишњи медењаци (gingerbread) буду нешто посебно. Као што сви знамо, колико је важан укус, толико је битан и њихов изглед, а њих свакако да можемо сврстати у категорију јестивих украса. Оно што је предуслов да започнемо овај мини-слатки пројекат јесте да имамо доста модлица у празничном издању.


Новогодишњи медењаци – рецепт

За медењаке је једна ствар најважнија: добар и природан мед. Водите рачуна код кога га купујете.

Потребно је:

750 гбрашна
1 прашак за пециво
5 г млевеног ђумбира
3 г млевеног мушкатног орашчића
2 г цимета
205 г путера собне температуре
235  мл меда
220 г смеђег шећера
120 мл воде
1 јаје
пар капи ароме ваниле
кафена кашичица самлевених клинчића
Брашно, прашак за пециво, ђумбир, орашчич, цимет и клинчиће измешати у некој већој посуди. Посебно умешати путер, мед, шећер, воду, јаје и екстракт ваниле са миксером док се не добије лепа и уједначена маса. Ову ретку смесу полако сипајте у посуду са сувим састојцима, тако што ћете сипати по мало и лепо измешати. Смеса је доста чрвста на крају. Потребно ју је поделити на мање кугле (око 2-3) умотати у фолију и оставити у фрижидеру око 3х да одстоји. Након тога, новогодишњи медењаци имају своју основу. Тесто разваљати (добро побрашнити да се не лепи) и вадити модлицама у празничном облику. Медењаке слагати на пеки папир и пећи на 175Ц око 15ак минута.

Новогодишњи медењаци – глазура

Ово је можда и најважнији део приликом израде новогодишњих медењака. Пошто ми заговарамо само природне сасатојке тако је и глазура веома једноставна: шећер у праху помешајте са неколико капи лимуна да добијете лепу житку масу. По жељи, поделите масу на више посуда, и додајте прехрамбене боје како бисте је обојили. Потребан вам је посластичарски шприц, али ако га и немате, не очајавајте, неколико чвршћих кеса за замрзивач ће сасвим добро урадити посао. Сипајте глазуру у кесу и одсеците ћошкић кроз који ћете истискати. За основу је добро да рупица буде већа како не бисте губили време, али за шарање је битно да је што мања. Никада немојте шарати све одједном. Прво намажите основу и оставите да се новогодишњи медењаци осуше. Шећер и лимун ће се стегнути, и тада можете да порадите на детаљима. У супротном, ризикујете да се нешто разлије.

Увек их можете сервирати на тањиру, али слободно их можете и окачити као украсе – гарантујемо да ће ваши малишани бити одушевљени чинењицом да их могу појести.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here