Идеје за ручак од понедељка до петка: Од једног пилета направите пет различитих јела

Рационално трошење хране је важно за кућни буџет, а и на тај начин избегавамо бацање хране. .

6964
Фото: Pexels

Уколико кувате за две особе, од једног пилета можете припремити 5 ручкова или вечера. За почетак важно је да знате добро да исечете пиле како бисте искористиле све његове делове.


Понедељак

Пилећа прса испржите на грилу и послужите са поврћем (грилованим или куваним) и сезонском салатом. Добили сте здрави оброк богат протеинима, витаминима, минералима и прехрамбеним влакнима који ће вам дати довољно енергије за радни дан, а истовремено неће оптеретити вашу пробаву.

Потребно: пилеће прса (2 комада), 1 тиквица, 2 кромпира средње величине, 2 слатке паприке, 1 главица лука, 1 кашика масти, со и бибер и зачин по укусу.

Припрема: У плићу шерпу ставите маст и исецкајте ситно лук, затим додајте ситно исецкана два кромпира па на лаганој ватри динстајте. Када кромпир омекша додајте тиквицу исецкану на коцкице, а затим и 2 паприке исецкане на тракице. Додајте со и бибер, а можете и свежу мајчину душицу и рузмарин. Додајте мало воде (100 мл) и пустите да се поврће лагано крчка.

На тигању испеците пилећа прса, или их изгрилујте. Послужите уз поврће и парадајз салату.

Уторак

Пилеће батаке маринирајте у комбинацији маслиновог уља, лимуна, белог лука и жалфије па их испржите на тигању да се кожа карамелизује, а потом их довршите у рерни. Послужите их с печеним кромпирима из рерне и сезонском салатом.

Потребно: 2 пилећа батака, мало маслиновог уља, сок 1 лимуна, 3 чена белог лука и мало свеже жалфије, 2 кашика масти, 4 средња кромпира.

Foto: Canva

Припрема: Кромпир оперите, очистите и ставите у тепсију. Растопите 1 кашику масти па је сипајте по кромпиру. Посолите кромпир или му додајте зачин од сувог поврћа. Ставите га у рерну да се испече. Када кромпир буде скоро готов додајте му пилеће батаке који су се пржили у тигању и пустите да се све пече још 10 минута.

Среда

Карамелизујте пилеће кости, попржите их с неколико шаргарепа, једним целером и луком, ловоровим листом и мало першуна, прелијте их водом и ставите да се кува у великом лонцу на ниској температури неколико сати. (Док кувате, на површину ће излазити пена коју треба одстранити кутлачом или кашиком).

Од половине овако припремљеног пилећег темељца направите фину супу с резанцима и коренастим поврћем која ће бити идеалан оброк за летње дане. Осим што ће вас окрепити, овај лагани оброк ће и убрзати ваш метаболизам.

Потребно је: Пилеће кости, 3 шаргарепе, 1 целер, 1 главица лука. 1 веза першуна, 1 коцка за супу.

Припрема: Супу можете да спремите и на овај начин. У велики лонац ставите лук исечен на четвртине да загори, а потом додајте пилеће кости и налијте воду до врха лонца. Пустите да вода проври и да се обоји, а затим додајте 1 коцку за супу. Одлијте вишак воде остављајући је у други лонац. А затим у лонац са костима додајте шаргарепу и целер и кувајте поврће још пола сата. Затим додајте резанце и везу ситно сецканог першуна. Нека се супа кува још 15 минута.

Четвртак

Направите рижото по жељи и доступним намирницама из фрижидера подливајући пиринач с другом половином пилећег темељца који сте припремили дан раније.

Потребно је: 1 већа главица црног лука, 2 шаргарепе, 200 г кукуруза шећерца, 1 кашика масти, 2 шоље пиринча и пилећи темељац и зачини по укусу.

Припрема: Издинстајте лук на масти а затим додајте 2 изрендане шаргарепе и кукуруз шећерац (може и залеђен). Након 5 минута, додајте опран пиринач и све промешајте додајући зачине (мешавину сувог поврћа или со и бибер), а затим налијте пилећи темељац.

Рижото ставите у загрејану рерну на 200 степени 20 минута.

Foto: Canva

Петак

Остатке меса од пилета испржите у воку с поврћем и кајганом.

Потребно је: Пилећа крилца и врат, 2 паприке, 3 парадајза, 1 главица лука, 4 јајета, 1 кашика масти, зачини по укусу.

Припрема: У вок ставите кашику масти, ситно сецкан лук, паприку и парадајз, као и крилца и пилећи врат, и пустите да се све крчка неких 20 минута. Затим додајте зачине и 4 умућена јајета. Нека се све пече још 5 минута. Склоните с рингле и послужите уз тостирани хлеб.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here